zaterdag 11 mei 2013

Kaiserschmarrn (met recept)

Voortbordurend op een flauw grapje; we hebben de hele week Kaiserschmarrn gegeten;
zondag; bijna, maandag; bijna, dinsdag; bijna, woensdag; bijna, donderdag; bijna, vrijdag; bijna, maar zaterdag... echt!

Sinds onze vakantie in Oostenrijk van vorig jaar zat het al in mijn hoofd; ik wil zelf een keertje Kaiserschmarrn maken. Na al een week de ingrediënten in huis te hebben, is het er vandaag van gekomen.

Eigenlijk is het niets meer of minder dan een hele luchtige pannenkoek in stukjes, maar de herinneringen aan de vakantie en de plekken waar je Kaiserschmarrn hebt gegeten (ik denk dan vooral aan de mooie wandelingen, gezellige berghutten en prachtige uitzichten) maken het voor mij heel bijzonder.

Dus... we hadden vandaag een tripje 'down memory lane'! Met dit uitzicht in gedachten;












ben ik aan de slag gegaan!

Ik heb onderstaand recept gevolgd (van een Oostenrijkse site).

Ingrediënten (lunch voor ca. 4 personen):

  • 3 eieren
  • 500 ml. melk
  • 1 theelepel suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 350 gr. tarwebloem
  • 1 scheut koolzuurhoudend mineraalwater (bijv. Spa rood)
  • 30 gram echte boter
  • poedersuiker
  • Eventueel; appelcompote (of ander fruit)

Splits de eieren (eigeel in een beslagkom). Doe suiker, zout en melk bij het eigeel en klop het geheel goed door met een garde. Voeg langzaam, beetje bij beetje, het meel toe.
Als je wilt, kun je ook een eetlepel rozijnen toevoegen.
Klop de eiwitten stijf.
Doe eerst een scheut mineraalwater bij het mengsel met het meel (voorzichtig doorroeren) en schep daarna de eiwitten luchtig door het beslag (rustig doorscheppen, zorg ervoor dat je het beslag niet stuk slaat). Verhit nu de boter in een grote (!) koekenpan en schenk al het beslag in de pan. Laat op middelhoog vuur de onderkant stollen.















Als de onderkant lichtbruin is, ga je het deeg (de dikke pannenkoek) delen en omdraaien. Het komt allemaal niet zo precies, want nu ga je het ook nog een keer met twee vorken uit elkaar trekken (pas op voor de eventuele anti-aanbaklaag van je pan ;-)). Zo krijg je allemaal stukjes.














Ik ben blijven draaien en roeren. Net zolang totdat ik tevreden was en de Kaiserschmarrn goed gaar waren. En dan... opscheppen maar! Lekker veel poedersuiker erop en presenteren met bijv. appelcompote.














Smakelijk!

Groetjes,
Sandra

2 opmerkingen:

  1. heel bijzonder dat je op 'geen opmerkingen' moet klikken om een berichtje achter te laten.En uiteindelijk 'anoniem' selecteren... Maar nu weet ik het! Esther

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, handig is anders... Ik kan er helaas niets aan veranderen, maar fijn dat je het nu in ieder geval weet :-) Misschien zet ik er nog iets over in mijn welkomsttekst. Denk er nog even over.

      Verwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.