zondag 5 januari 2014

Feesttulband en strependeken

Op dit moment ben ik weer druk aan het studeren. Alhoewel... Niet op DIT moment natuurlijk!

Dit is spijbelen, broodnodige afleiding, hoe je het ook noemen wilt.
Reken maar dat een ochtendje procesmanagement, hoe interessant ook, een creatief mens tot het uiterste kan drijven... Zelfs gedachten aan (normaal als irritant beschouwde) huishoudelijke karweitjes, lonkten als een fata morgana aan de horizon... Maar ik heb volgehouden, dus tijd voor een beloning.

Feesttulband

Jarenlang bakte mijn schoonmoeder voor (onder andere) ons een heerlijke kersttulband. Deze Kerst lukte het haar niet. Voor mij het signaal om me de kunst van het maken van een kersttulband eigen te maken. Zoals wel vaker kwam dit idee op als... juist ja. En natuurlijk kon ik het originele recept van mijn schoonmoeder niet zo snel vinden. Maar niemand zegt dat ik dat recept móet gebruiken. En waarom zou je alleen met kerst een heerlijke tulband bakken? Na een zoektocht kwam ik uit bij de 'Goddelijke Huisvrouw'. Het recept dat ik daar vond bood genoeg mogelijkheden voor een eigen versie en voilà; Sandra's feesttulband! Altijd lekker als je iets te vieren hebt, niet alleen met Kerst!

De feesttulband kan heel goed ingevroren worden. Dat heb ik dus ook gedaan, wel voorgesneden in stukjes. 's Ochtends bevroren meenemen naar het werk en dan heb je rond een uur of half elf een heerlijke traktatie.


Wil je het zelf proberen?
Hier is de link naar het originele, hele oude, dr.Oetker-recept.
Mijn versie heb ik hieronder uitgeschreven.

Sandra's feesttulband

Ingrediënten:

300 gram echte boter
350 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
Rasp van 1 grote citroen
Mespunt zout
6 eetlepels (rijsten)melk
200 gram rozijnen
100 gram gedroogde abrikozen (in blokjes gesneden)


Tip 1; schep 1 eetlepel zelfrijzend bakmeel door het rozijnen-/abrikozenmengsel.
Tip 2; zet alles afgewogen klaar, dat scheelt veel ergernis.


Bereiding:

Mix de boter tot room en voeg langzaam de suiker en vanillesuiker toe. Daarna 1 voor 1 de eieren, de citroenrasp en het zout door het deeg mixen. Daarna het bakmeel er langzaam bij voegen, afwisselend met de eetlepels melk.

Tenslotte roer je met een houten lepel de rozijnen en abrikozen door de deegmassa. Stort het deeg in een ingevette en bestoven tulbandvorm (die zijn er ook in een siliconen uitvoering)

Het rooster met de tulbandvorm onder in de voorverwarmde oven schuiven.

Baktijd en -temperatuur: 80 minuten op 170 graden.

Tadaaaa!!



Strependeken

Inmiddels is half haakland naar mijn gevoel met de strependeken bezig. Zie ook mijn blogpost van eerste kerstdag voor meer informatie. Het grappige is, dat de dekens die ik tot nu toe voorbij heb zien komen, allemaal anders zijn! Echt heel leuk om te zien!
En volgens mij is Stylecraft nu bezig met het scheren van muppets om aan de gigantisch gestegen vraag naar top-acryl te voldoen, want er is al heel veel uitverkocht...

Hieronder mijn vorderingen tot nu toe.




Fijne zondag allemaal!
Groetjes,

Sandra






9 opmerkingen:

  1. Ohhhh mijn mond valt open zeg!!!!WAT BEN JIJ AL VER!!!!Ga je s'nachts gewoon door ofzo?!?!?Ha,ha,ha....echt PRACHTIG Sandra!Ik ben bij toer 25 inmiddels aanbeland en vandaag ga ik ook weer lekker verder haken,maar eerst nog even een heerlijke wandeling met ons doggie maken...je tulband lijkt me wel wat!Maar aangezien ik verschillende voornemens heb voor het nieuwe jaar,waaronder wat kilootjes kwijt zal deze nog even moeten wachten om een keer te maken....misschien als beloning als er al wat kilootjes vanaf zijn ;-) !

    groetjes en een fijne zondag nog en succes met je studie!(Knap hoor,geloof niet dat ik daar nog zin voor zou hebben,maar dat is op den duur keuzes maken...al lijkt me werk,huishouden sociale leven en daarnaast nog een studie zeer pittig)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is het ook Angeline. Ik hoop half april klaar te zijn en dan gaat er een dikke streep onder. Kiezen is moeilijk, maar ik merk dat ik soms niet kies en alles probeer te doen. En dat levert (begrijpelijk) stress op...
      Wandel ze! Enneh... ben jij al op toer 25 aangekomen?!? Over Turbohaken gesproken! :-)

      Verwijderen
  2. Haha en dan denk ik dat ik "stout" ben met mijn 6 toertjes!
    Hoor de madammen hier boven! ;) Je deken is ongelooflijk mooi, geweldige kleurtjes!
    Dankjewel om op mijn blog langs te komen! Zo leerde ik de jouwe ook kennen!
    Prachtblog trouwens! Hier heb ik nog wat leesvoer in te halen!
    Geniet van je (haak)zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jeetje, dan zie je wat kleuren kunnen doen. De originele, engelse, versie vond ik helemaal niet zo mooi. Maar deze vind ik prachtig. Wat een mooie kleuren.
    Ik had me zo voorgenomen deze niet mee te haken, misschien bedenk ik me nog!
    Groetjes Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wooow, jij bent al ver met die deken! Prachtig zeg! En je andere logjes zijn ook alweer zo leuk (is het nog wat geworden met je lot? en hoe vonden ze de polswarmertjes?) Ik moest even bijlezen vanwege vakantie, hihi. Het allerbeste voor 2014 gewenst! Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Lizette! Ons lot heeft maar liefst 10 euro opgeleverd, voor Finnegan genoeg voor een wereldreis :-) En de polswarmers? Die zijn meteen in gebruik genomen :-)))

      Verwijderen
  5. Heb vol verwondering naar je prachtige deken gekeken. Het is een plaatje .. de kleuren die je gebruikt en de steken ... Wauw!!

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.