zondag 6 april 2014

Tomatensoep nooit meer uit 'n zak

Omdat ik er achter ben gekomen dat er veel mensen last hebben (gehad) van ontstoken/verstopte bijholten wil ik een tip met jullie delen, voordat ik met mijn 'soepverhaal' start.


Tip bij verkoudheid/verstopte neus/bijholten
Etherische (wilde) sinaasappel- en pepermuntolie:
1 druppeltje sinaasappel + 1 druppeltje pepermuntolie in je handpalm doen, wrijven, je handen voor je neus houden en inademen.
Als je 'high' genoeg bent (geloof me, hoe dicht het ook zit, dit heeft effect) kun je het restant achter in je nek/schouders wrijven. Ook fijn als je last van hoofdpijn hebt.
Daarna wel GOED je handen wassen voordat je in je ogen gaat wrijven of iets dergelijks :-)
Ik heb er zelf veel baat bij.


En dan de soep...

Tomatensoep met prei
Als je eenmaal zelf tomatensoep hebt gemaakt, wil je hem nooit meer uit 'n zak. Of blik. Ik weet niet wat ze met die zak/blik-tomatensoep doen; de kleur, structuur en smaak kloppen gewoon niet met 'the real deal'.

Denk je dat het veel werk is om zelf tomatensoep te maken? Echt niet! Zeker niet met dit recept.

Je hebt nodig:
Ruime pan
Staafmixer
1 ui, fijngesneden
750 gram lekkere, rijpe tomaten, in vieren gesneden
3/4 liter water
2 kippenbouillon-blokjes
1 theelepel tijm
2 laurierblaadjes
1 flinke prei, in fijne ringen gesneden
gehakt (of soepballetjes van de slager/supermarkt)
Peper
Zout
Peterselie/lente-ui (hoeft niet, mag wel)

Als je hem vegetarisch wilt maken laat je de balletjes weg en gebruik je groentebouillontabletten.

Zet een ruime pan met het water op het vuur, verkruimel er de bouillonblokjes in en voeg de ui, tomaat, tijm en laurier toe.














Breng aan de kook en laat 20 tot 30 minuten zachtjes koken.
Snijd ondertussen de prei.














Als je zelf gehaktballetjes wilt draaien, kun je dat nu doen. Een makkelijker alternatief is straks gewoon plukjes gehakt in de soep mikken. Ik was lui. Ik had supermarktballetjes. Wel biologisch :-)
Maar ik had de tijd om te spelen met blije prei...














OK. Haal na 20 tot 30 minuten de laurierblaadjes uit de soep. Zie je ze?














Tijd voor de staafmixer! Joehoeoeoeee, leef je uit (niet te wild, anders kun je heel je keuken poetsen)!


Looking good! Nu mag de prei d'r b(l)ij! En je soepballetjes.
Nog een minuut of 10 koken... Op smaak brengen met peper en zout en klaar is Klara!

Garneer met een beetje peterselie (lente-ui is ook lekker, had ik toevallig nog liggen) :-)














Geef de zak de zak, gun het blik geen blik meer waardig, weet wat je eet, maak je eigen tomatensoep en eet smakelijk!!

Groetjes,

Sandra







3 opmerkingen:

  1. Mmmmmmmmmmmmmmm dat ziet er heel lekker uit

    Liefs
    Marjo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmmm krijg er honger van! ;-) Ik heb ook altijd een flesje van Dr. Vogel in huis met mintolie en gebruik het ook daarvoor...

    lieve groetjes
    Angeline

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.