zaterdag 9 augustus 2014

Vilt-experiment

Mijn vriendin vroeg me een tijdje geleden of ik voor haar kat een mandje wilde haken. Tuurlijk! Maar wat voor eentje... Zpaghetti? Dubbele draad katoen? En welk modelletje? Hmmm... Lang leve internet!

Jullie weten vast wel hoe het gaat; van het één komt het ander. Het ene zoekwoord levert niet op wat je wil, andere taal proberen, ander woord en dan... Heb je ineens iets leuks gevonden! Zoekwoord; 'catcave' (bijv. hier). Alleen was dit een mand/kattengrot van vilt. En vilten is niet iets dat tot mijn vaardigheden behoort. Althans, nog niet :-)
Lijkt me wel leuk om er ooit een workshop in te volgen :-)
Maar goed, deze voorbeelden heb ik gevonden:


Toen ik de laatste keer in Duitsland een wolzaak binnen liep, werd ik overspoeld met viltwol. Ook om mee te haken en daarna te wassen... Eureka! Dat gaan we doen!
Helaas is was-en-vilt-wol iets moeilijker te krijgen hier, maar vandaag heb ik 3 bolletjes Lana Grossa Lei op de kop getikt. Een mooie merino-wol. Waarschijnlijk te duur om er een kattengrot van te haken, maar je moet ergens beginnen. Lana Grossa heeft ook nog het speciale 'Felted' en da's een euro per bol goedkoper.

Maar zoals gezegd, eerst maar eens kijken of het resultaat naar wens is. Ik haakte een tasje. En... Nou ja, kijk hieronder maar:


Héél anders dan 'echt' vilt en het is iets minder gekrompen dan ik dacht. Maar de structuur die overblijft vind ik eigenlijk wel leuk. Wat ik wel mis, is het mooie kleureffect dat je met 'echt' vilten kunt bereiken. Hmmmm... Ik ben heel benieuwd wat mijn vriendin hiervan gaat zeggen.

In de tussentijd ga ik nadenken over het 'pimpen' van dit tasje, want zo issie natuurlijk een beetje kaal.


Wordt vervolgd!

Groetjes,

Sandra






19 opmerkingen:

  1. Awel ik heb me al lang afgevraagd hoe dat op-te-vilten-haakgaren er zou uitzien na het wassen !
    Ik vind het wel mooi ! Ik had, om eerlijk te zijn, meer "vilt" resultaat verwacht (en dat was de reden waarom ik het tot nu nog niet gekocht had - ik verwachtte veel meer krimp, met dan als gevolg een veel te dik materiaal...)
    Dus nu weet ik dat ik dat garentje ook eens moet gebruiken :-) !
    Hoe ga je het oppimpen, het tasje ? Want ik vind het zo wel mooi... Indien je het als schoudertasje wil gebruiken, zou een fijn leren riempje ook wel leuk kunnen zijn...
    Xxx, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Had ik ook verwacht! En dat was niet erg geweest, want zo'n mand moet goed vorm houden. Van deze wol zeggen ze, dat je hem KUNT vilten... Ik vraag me af of de Felted, die speciaal is gemaakt om te vilten, een ander resultaat geeft... Misschien wil een Merino minder graag krimpen? Hihihi!
      Hoe dan ook, voor het tasje prima en als experiment zeer geslaagd.
      Qua pimpen wil ik het heel rustig houden. Misschien een houten knoop, inderdaad misschien een leren riempje. In ieder geval houd ik het naturel.
      Het zou ook een toilettasje kunnen worden. In dat geval komt er een binnentasje in. Ooohhh... Mogelijkheden genoeg :-)))))
      Liefs,
      Sandra

      Verwijderen
  2. Ps - voor de poezenmand : kijk eens op de blog van Brigitte, Home is where the dachshund is, en zoek dan het berichtje met als titel "Bastian Schweinsteiger". Daar vind je een superleuk gehaakt mandje !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor de tip!! Niet de stijl van mijn vriendin's interieur, maar ik denk dat het goed is om zo'n mandje (zoals Brigitte gedaan heeft) zo goed mogelijk op maat te maken. Lekker knus. Ziet er ook zo schattig uit als die poezebeesten zich in zo'n mandje gewurmd hebben :-))))

      Verwijderen
    2. Ik snap niet dat een poes niet claustrofobisch wordt in zo'n mandje... en blijkbaar vinden poezen het geweldig, zo ingesloten zitten...
      Een hond zou je nooit in zo'n mandje krijgen (vraag maar aan Guinness ! ;-))

      Verwijderen
    3. Hahahahaaaa! Daar heb je helemaal gelijk in!

      Verwijderen
  3. Misschien had je het losser meoten haken zodat de wolook ruimte heeft om te vervilten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het meedenken Baukje, maar ik denk niet dat het dat is. Er zitten nu zelfs nog gaatjes in, dus er zou genoeg ruimte moeten zijn.
      Lieve groetjes,
      Sandra

      Verwijderen
    2. Hey Baukje, gezien Nellekes reactie, denk ik dat ik misschien toch wat minder eigenwijs moet zijn, hihihi!

      Verwijderen
  4. Het resultaat mag er zijn.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel mooi je tasje! Ik haakte ook al een tas in viltwol....maar waste het met de stukken nog niet in elkaar gezet.. het gekke was dat sommige delen een andere kleur kregen na het wassen...gaf ook wel een leuk effect vond ik zelf. Het is wel niet goedkoop die wol...tenminste hier in België toch niet? Ben wel benieuwd naar het kattenhuisje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee... Goedkoop is het niet, daar heb je gelijk in.
      Lieve groetjes,
      Sandra

      Verwijderen
  6. Ha Sandra, je tasje ziet er leuk uit! Maar wat dat vilten betreft heeft Baukje wel gelijk.
    Hoe losser een weefsel is hoe beter het vilt. En haakwerk is sowieso al vaster dan breiwerk en vilt minder goed. Als de foto's een beetje kloppen dan is je haakwerk ook ongevilt wel redelijk vast. Als je genoeg wol hebt ( hoeft niet speciaal viltwol te zijn, als het maar 100% wol is) zou je het met losser haakwerk of heel los breiwerk kunnen proberen. Gewoon voor de lol, want je brei- haakwerk vilten is gewoon hartstikke leuk :-)). (zie http://nellekemaaktvanalles.blogspot.nl/2013/12/theemuts-vilten.html)
    Groetjes, Nelleke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je linkje; wauw! Ik ben ook helemaal verbaasd over je resultaat na de tweede keer wassen?!
      Na de reactie van Baukje én jou, ga ik het toch maar eens proberen met losser haakwerk... En misschien een ander wolletje (maar natuurlijk geen superwash variant :-))
      Lieve groetjes,
      Sandra

      Verwijderen
  7. Vilten vind ik ook heel leuk. Gebruik daar wol van Drops voor ( is geregeld in aanbieding ) en lukt bij mij het beste. Wel gebruik ik steeds een grotere haaknaald om zo los mogelijk te haken opdat het vervilten vlotter en beter zou gaan. Vind uw tasje trouwens heel leuk gedaan hoor. Vooral de structuur die je nog goed ziet geeft een heel knap effect. Misschien pimpen met iets van leder?
    Nog een fijne zondag, Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Tinne! Welke Drops wol gebruik je daarvoor, als ik vragen mag?

      Verwijderen
  8. Wel heel spannend om het programma van de wasmachine af te wachten. Ikzelf heb deze techniek nooit gedaan. Ik kan er dus ook niets zinnig over zeggen, hihi. Ik vind hem wel mooi gelukt:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In de winkel staan 2 voorbeelden van cactussen van Feltro. Deze vilt wel meer dan de Lei. Erg spannend en leuk om te doen, dit vilten.

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.