maandag 6 april 2015

Trial & error

Vorig jaar kregen we met Pasen een heerlijke taart van de kerkgemeenschap tegenover ons.
Jammer genoeg is het geen jaarlijkse traditie (want wat was hij lekker).

Daarom heb ik gisteren een poging gedaan deze taart na te maken.
Ik zal alvast verklappen; het eindresultaat is niet precies wat ik ervan hoopte.
Maar; hij is wel erg lekker. Hij heeft zeker potentie!
Daarom hieronder het recept.

Als ik de smaak virtueel over zou moeten brengen zou ik zeggen;
lange vingers, gedoopt in een frisse sinaasappelpudding.
Niet schlecht!

***

Biscuit
(uit; 'Ons Bakboek' van de KVLV Keuven, 1990, Standaard Uitgeverij)

4 eieren
150 gr. suiker
snufje zout
4 eetlepels heet water
100 gr. bloem
50 gr. maizena

Dit wordt de bodem van je taart.

Verwarm je oven voor op 180 graden.
Beboter een bakvorm van 24/26 cm. doorsnede (ik heb een vierkante springvorm gebruikt)

Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout (zorg voor schone gardes/kom!)
Klop de eierdooiers luchtig op met de suiker en het hete water (lang mixen!)
Het dooiermengsel komt er ongeveer zo uit te zien:


Voeg de bloem/maizena (gezeefd) en de stijfgeklopte eiwitten bij het dooiermengsel.


Spatel het geheel rustig door. Niet te lang, het moet lekker luchtig blijven.
Stort het mengsel in je bakvorm.


Bak het biscuit ca. 25 minuten in je oven.
Het is niet de bedoeling dat het té bruin wordt.
Een licht kleurtje is voldoende en de randen moeten wat los gaan laten 
aan de zijkanten van je bakvorm. Zoiets:


Laat je biscuit, na het verstrijken van de baktijd, 10 minuten in de oven staan.

Sinaasappel-banketbakkersroom

1 vanillestokje
1 zakje vanillesuiker
150 gr. suiker
300 ml. sinaasappelsap
200 ml. melk
4 eidooiers
4 eetlepels bloem

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
Breng in een pan de melk, het sinaasappelsap, de vanille, de vanillesuiker en de helft van de gewone suiker aan de kook.


Mix in een kom de eidooiers los met de resterende suiker.
Roer de bloem er beetje bij beetje door.
Voeg hier wat van het warme sinaasappelsap-mengsel bij.
Goed mengen. Je mag geen klontjes zien.

Giet vervolgens dit mengsel terug in de pan en kook het geheel even door.
Hoe langer je het mengsel laat koken, des te dikker je pudding zal worden.
Maar; bij het afkoelen van je pudding wordt deze ook steeds dikker.

Stort de pudding in een schaal om af te laten koelen en dek de pudding (om een velletje te voorkomen) af met een stuk plastic folie.

Als je pudding volledig is afgekoeld en de juiste dikte heeft, kun je je pudding op je biscuit storten.

Klaar!

***

Wat zou ik de volgende keer anders doen?

- de pudding wat langer door laten koken;
- eventueel het biscuit overdwars doorsnijden en bestrijken met een laagje aardbeienjam;
- taart versieren met wat vers fruit en (eventueel) slagroom.

Alhoewel hij er nu een beetje saai uitziet, is hij wel erg lekker :-)


Tja... En toen bleven er 4 eiwitten over.
Die gooien we natuurlijk niet weg!
Je kunt ze  invriezen.
Of er merengue schuim van maken. Een goed idee, maar bij mij mislukt...


Voor kleine schuimpjes had ik teveel eiwit. Dus ik heb er maar 2 grote plakkaten van gemaakt.
Zou niet uit mogen maken, toch? En het ziet er best leuk uit, deze merengue-zee!

Maar ondanks 2 uur oven en lang afkoelen, bleef het gedeeltelijk een zachte derrie.

En-héél-erg-kleverig-laat-LOS!

En ik vind dit toch echt te zoet.
Geen merengue schuim voor mij deze Pasen :-)) ERROR :-))


Over trials gesproken; gisteren schreef ik in het zonnetje mijn eerste tanka.


De dichte knoppen van onze dotterbloemen zijn een prachtige achtergrond voor deze tanka, maar ik hoop wel dat jullie de tekst kunnen lezen. De resolutie van Blogger is niet geweldig.

Helaas hier nu geen zonnetje. Althans; hij zit ver,ver weg verstopt achter een grijs wolkendek.
Hopelijk verandert dat vandaag nog!

Lieve groetjes,

Sandra






12 opmerkingen:

  1. Hier ook grijs maar het mooie weer is op komst.
    Je taart ziet er lekker uit, je poging is alvast geslaagd.
    Weer iets bijgeleerd, "tanka", ik kende het niet, mooi geschreven.
    Geniet nog van Paasmaandag !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Taart ziet er toch lekker uit ! Foto prikkelt mijn smaakpapillen dus .... :-)
    Ik vries eiwitten per twee in en als ik voldoende heb dan maak ik er gewone schuimpjes of kokosschuimpjes van en op hun beurt worden deze dan verrukkelijke merveilleux waar ik mij ziek kan aan eten :-) Eiwitten kan je max. 6 maand in vriezer bewaren.
    En door jou ben ik weer een woord rijker geworden want ook ik kende het woord "tanka" niet. Wanneer je de foto vergroot van de tanka kan je deze prima lezen.

    Nog een fijne en hopelijk zonnige Paasmaandag, liefs Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk recept om mee te experimenteren! Juist de sinaasappel lijkt me heerlijk fris. Tja, en die schuimlaag, dat blijft ook hier altijd lastig ;)
    Mooie tanka ook.. prachtig verwoord! Fijne Paasmaandag nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je taart ziet er heerlijk uit....mmm als er nu ook nog geur te ontdekken viel viritueel dan was mijn toetsenbord nog meer onder de kwijl geweest,ha,ha...en je gedicht is prima te lezen als je even op de foto zelf klikt,waardoor hij vergroot in het scherm komt...ik zeg chapeau voor jou eerste tanka gedicht!

    liefs
    Angeline

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mm je taart klinkt heerlijk. Vast veel calorietjes maar af en toe moet dat kunnen. En je gedicht is goed te lezen hoor. Mooie dichtvorm die kende ik nog niet. Goede werkweek weer en groetjes aan Guinness. Is zijn paashaas al op? groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh die taart ziet er superlekker uit, bedankt voor het recept, ik ga m zeker ook eens proberen.
    Groetjes,Wendy

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo gaat dat met bakken en koken, soms wordt het meer/ beter dan je verwacht en soms minder. Maar de smaaktest is het belangrijkste en zelfs op de foto ziet het er lekker uit :-). Meringue heb ik nog nooit (durven) maken, dus dat vind ik sowieso al knap!
    En je leert ons weer iets nieuws: de Tanka. Wat een mooie dichtvorm vind ik dat. Leuk om ook eens te proberen. Die jij maakte spreekt aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een mooi gedicht. Tanka, ik kende het ook nog niet. De taart ziet er heerlijk uit, leuk om ook eens te proberen.
    Groetjes Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat meringue schuim had ik hoogstwaarschijnlijk helemaal alleen opgelepeld ;-)))... Niks is te zoet voor mij.... En dan nog lekker kleverig bovenop, yummy....
    Aha je hebt het bakboek van de boerinnenbond gebruikt ! (Ja, zo noemen wij de kookboeken van KVLV hier in België :-). Ik denk dat er in élke Belgische keuken wel zo'n boek ligt...)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lachen! Ik heb het al héél lang. Het dateert uit het jaar waarin Manlief en ik samen zijn gaan wonen. Het is echt een naslagwerk, nog steeds :-)
      Guinness deelt jouw smaak; hij heeft met véél smaak het bakje uitgelikt waarin ik het schuim bewaarde. Helaas is het schuim zelf in de kliko verdwenen; toen ik het bakje vandaag opende, bleek het schuim nóg zachter dan gisteren te zijn. Net een gesmolten marshmellow :-(
      Lieve groetjes,
      Sandra

      Verwijderen
    2. Guinness heeft goede smaak ! :-)
      A propos, wat is er mis met gesmolten marshmellow ? Toch perfect eetbaar, mits het gebruik van een lepeltje ? ;-)))

      Verwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.