donderdag 9 juli 2015

Ice cream cake

Eind tachtiger jaren was het een hit; geen verjaardag ging voorbij zonder eigengemaakte ijstaart.

Varianten met nougatine, chocolade en meestal (merengue)schuim. Eigenlijk was het bevroren slagroom. Maar lekker! Kennen jullie hem ook?

Toen het laatst zo warm was, had ik geen zin om het huis nog eens extra 
te verwarmen door een taart te bakken voor mijn visite. 
Maar iets lekkers bij de koffie of thee is wel gezellig.

Een collega opperde 'waarom maak je geen ijstaart? Ook lekker snel klaar!' Zij had een recept.
En wat bleek? Het was die gouwe ouwe van vroeger!

De basis ingrediënten zijn slagroom, melk en Klop Klop, maar wat het extra leuk
(en lekker) maakt, zijn de variatiemogelijkheden.

Hieronder mijn variant. Een 'grote mensen ijstaart', want er zit alcohol in *hik*.


(Het stukje ziet er misschien een beetje raar uit, maar zo heb je een beetje een 
idee hoe groot ik de stukjes cantuccini heb gelaten)

Recept Cantuccini IJstaart met amaretto

4 zakjes (dit zijn 2 pakjes) Klop Klop
250 tot 300 ml. melk*
250 tot 300 ml slagroom*
250 gr. cantuccini
een (flinke) scheut amaretto

*Als je een ronde springvorm van 24 cm. doorsnede gebruikt, 
zal 250 ml. slagroom en 250 ml. melk genoeg zijn.
Ik heb een iets grotere (vierkante) vorm, dus ik gebruik 
iets meer slagroom (300 ml.) en melk (300 ml.).
Op de verpakking van de Klop Klop staat dat je nóg meer melk 
nodig hebt, maar 250 ml. is genoeg.

Leg bakpapier op de bodem van je springvorm en klik de rand erop.
Klop de slagroom in een maatbeker zonder suiker bijna stijf.
Mix de Klop Klop in een beslagkom met de melk (ca. 4 minuten mixen).
Hak de cantuccini fijn, maar niet té fijn. Het is lekker als er wat grotere stukjes tussen zitten.
Doe nu alle ingrediënten (inclusief de scheut amaretto) bij de Klop Klop in de beslagkom.
Roer goed door. Stort het mengsel in de springvorm.
Dek de vorm af zet hem minimaal een nachtje in de vriezer.

Easy peasy!

De cantuccini en amaretto kun je vervangen door;

- moccaschuim en Tia Maria (bovenkant taart bestrooien met nougatine) of
- bokkenpootjes en amaretto of
- choco batons (bovenkant taart bestrooien met chocoladevlokken)
enz. enz.

N.B. Klop Klop is een beetje ouderwets en misschien niet overal meer te krijgen. Het staat in de supermarkt meestal in de buurt van de houdbare slagroom en melk.

Omdat ik nog wat aardbeitjes had liggen, heb ik er 
maar helemaal een feestje van gemaakt:


(Wat een opoffering :-)))

Smakelijk!

Lieve groetjes,

Sandra





15 opmerkingen:

  1. Dat ziet er lekker uit zeg!! En lijkt super-easy dat recept!! Maar, ijs zonder suiker?? Is dat dan ook lekker??? Wel beter voor de gezondheid :-). Deze gaan we ook maar eens pinnen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihihi, of het beter is voor je gezondheid, dat weet ik niet; de Klop Klop is gezoet en in de koekjes zit natuurlijk ook suiker. Maar het is echt lekker!

      Verwijderen
  2. Dat was zeker een opoffering, Jummie! ik kom ook eens bij je op visite. Groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh die lijkt me lekker was net van plan te minderen maar deze doen we nog maar even denk ik , en zonder suiker!!!!!op de klop klop na ....!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ht net zo lekker is als het eruit ziet, dan is het vast heerlijk. Leuk idee om tijdens de warme dagen te maken. En dan na een nachtje wachten heerlijk smullen.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmmmm, dat klinkt heerlijk! En zo ziet het er ook uit!
    Dat ga ik zeker eens proberen. XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oooh lekker !!! En jeugdsentiment !! Ik was het bestaan van ijstaart al helemaal vergeten ! En het is nog zo yummy... Goed dat je het recept hebt gepost, dit komt hier zeker op tafel, al is het maar om eventjes terug te mijmeren !
    Waar is toch de tijd :-)... Klop Klop... Mijn oma had dat áltijd in huis ! Ze maakte het met massa's in het seizoen van de verse aardbeien (tsja, nu dus !), aardbeien met Klop Klop, dat was mijn vieruurtje als kind...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja, dat lijkt me een bijzonder zware opoffering!

    Klop klop gebruikte mijn moeder vroeger steeds op familiefeesten. dus ook bij mij jeugdsentiment!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ken dit helemaal niet. Snap er niks van want als er iemand is die dol is op ijs ben ik het wel. Dan moetik het zelf maar eens gaan maken, het lijkt me niet moeilijk om te maken. Het ziet er ook erg lekker uit...

    Lieve groet,dinah

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuk idee eigenlijk om ijstaart te maken en het ziet er inderdaad niet moeilijk uit. Ik heb met dat warme weer wel een paar keer cake gebakken, niet slim eigenlijk he. Nu ik dit zie, weet ik wat te doen bij een volgende hittegolf ;-)
    Dus hop hop, morgen om klop klop.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat ziet dit er lekker uit...en ik denk dat het zelfs mij gaat lukken! Zeker met dit toprecept! Dankjewel om het te delen...ga ik deze zomer vast eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je ijstaart ziet er overheerlijk uit.
    Fijn weekend !

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh, dat zie er heerlijk uit, dat ga ik ook eens proberen.
    Groetjes Ellie.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ohhh wat heb ik die VROEGER vaak gemaakt,zal hem binnenkort bij gelegenheid ook weer eens maken,simpel en was altijd zo heerlijk en een goede tip om daar eens mee aan het varieren te gaan...moet lukken als Hello Fresher's,ha,ha

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.