zondag 3 januari 2016

Erwtensoep met tijm-rozemarijn broodjes

Paps is jarig vandaag!

Zijn gezondheid is niet zo goed, maar zo rond het middaguur en 
in de vroege avond is hij op zijn best.
Een mooi moment om gezellig samen een hapje te eten en zo paps'
verjaardag te vieren.

Simpel; met het bord op schoot :-)

Om mama te ontzorgen heb ik dit jaar aangeboden het eten klaar te maken;
erwtensoep met tijm-rozemarijn broodjes!

Gezien de hoeveelheid te maken soep, mijn beperkte koelkastruimte en de relatief hoge buitentemperatuur, besloot ik de soep 's ochtends vroeg te maken in plaats van de dag van
tevoren. Dat werd dus vroeg opstaan vanochtend.
Gelukkig ben ik een vroege vogel :-))

Om 10 uur stonden de pannen al buiten af te koelen.


Een grappig gezicht.
En maar hopen dat die brutale eksters de deksels
op de pannen laten zitten :-))

Het recept voor deze jummie erwtensoep vind je hier.
Ter vervanging van het genoemde vlees kun je ook hamlappen/karbonades gebruiken.

Heb je zelf nog nooit erwtensoep gemaakt en zie je er tegenop?
Niet doen! Het valt echt mee, een kind kan de was doen.
Het is alleen (zeker in deze hoeveelheden) veel snijwerk en de 
soep heeft even de tijd nodig.

De tijm-rozemarijn broodjes zijn helemaal easy-peasy;
geen kneden, alleen roeren. Yeah!
Ik gebruikte dit recept en voegde een eetlepel gedroogde rozemarijn toe.


Met de hoeveelheid in dit recept bak je ongeveer 12 broodjes als je,
zoals ik, muffinvormen gebruikt.


Mijn broodjes kwamen een beetje bleekscheterig uit de oven.
Ze zijn prima gegaard, maar ik moet nog even spelen met de
oventemperatuur en -tijd.


De 12 die nu in de oven zitten bak ik 
20 minuten op 220 graden en 20 minuten op 200 graden.

Direct na het bakken smeer ik de bovenkant in met een beetje water.

Oeps! Mijn oven roept!

Gezellige zondag allemaal,
lieve groetjes,

Sandra







30 opmerkingen:

  1. jummie, goed idee erwtensoep. Iets voor volgend weekend. Vandaag heb ik de stooflapjes vertroeteld, ook zoiets voor de zondag. Fijne verjaardag en uiteraard nog gefeliciteerd met je vader. Groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd, en eet smakelijk! Wij eten vanavond ook zelfgemaakte erwtensoep. Heerlijk en inderdaad niet moeilijk te maken. Net als bruinebonensoep, mmm.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd met je vader!!! Geniet van de soep en de broodjes. Ziet er goed uit allemaal!!! Hopelijk zijn de muizenneven niet een complot aangegaan met de eksters en is de soep niet op.
    Groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihihi, ik zie het al voor me; eksters tillen de deksel op en de muisjes duiken voorover de soep in :-)))

      Verwijderen
  4. Ziet er erg lekker uit, vooral de broodjes.

    Proficiat voor je paps. Vlug weer beter met hem. Hoe oud wordt hij ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Hij is 82 geworden. Beter worden gaat helaas niet; hij heeft hetzelfde als jouw mams en levert steeds meer in. Maar elke dag is er één en hij geniet volop van de uurtjes op de dag dat hij 'boven water' is (hij slaapt ontzettend veel)
      Liefs,
      Sandra

      Verwijderen
  5. Gefeliciteerd! Wat zien die broodjes er lekker uit zeg...
    Erwtensoep is aan mij niet besteed vrees ik, maar manlief is er gek op.
    Nog de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar, dat we maar fijn verder kunnen bloggen over gezellige dingen :-). Liefs, Mirjam.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gefeliciteerd met de verjaardag van je vader! Wat fijn dat je je moeder ontzorgd en dat ze heerlijk kunnen genieten van jou snert (lekker!!) en broodjes. (Ook lekker!!) XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gefeliciteerd met je vader's verjaardag!
    Hmmmm, het water loopt me in de mond als ik dit lees. Dankjewel voor de link naar het recept van de broodjes, die moeten toch wel zo lekker zijn als ik het zo bekijk, jammie!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mmmmm, die broodjes zien er lekker uit, thx voor de tip. Mag ik vragen, waarom je ze na het bakken insmeert met water, nog nooit eerder gehoord.
    En de soep, njammie, een echte winterse soep!
    Nog een fijne verjaardag voor je pa!
    Groetjes Sofie, deze week de beloofde blog van mijn magneet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De eerste keer dat ik deze bakte (vorige week), vond ik dat de korst iets te dik en taai werd. Je ziet vaak dat broodjes na het bakken met boter ingesmeerd worden; voor een zacht en glanzend korstje. Insmeren met boter wilde ik niet. Bii het googelen kwam ik ergens tegen; 'insmeren met boter óf water'. Door het insmeren met water lijkt het taai worden van de korst opgelost. Mijn logica is, dat de broodjes sneller afkoelen en dus niet te lang nagaren, waardoor de korst beter is. Het is overigens geen broodje met een dun, krokant korstje, dat niet. Hmmm... Beetje warrig varhaal, hoop dat ik nog te volgen ben :-)))

      Verwijderen
    2. Hahaha, ja ik volg nog, thx voor de extra uitleg ;-)

      Verwijderen
  9. Wat lief dat je dit voor je ouders doet... En van harte gefeliciteerd met je vader!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je ouders zullen genoten hebben van deze heerlijke soep. De broodjes zien er ook lekker uit.
    Tip : Een kop water in de oven zetten bij het afbakken van de broodjes.
    Fijne week,
    Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Allereerst een heel gelukkig nieuwjaar!
    En natuurlijk nog gefeliciteerd met je paps ;)
    Wat ontzettend lief van je dat je een pan heerlijke erwtensoep en lekkere broodjes voor je ouders hebt gemaakt op zo'n drukke dag is dat altijd fijn. Hopelijk heeft alles heerlijk gesmaakt en was het een gezellige verjaardag.
    xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Van harte gefeliciteerd met je jarige vader!!! En wat fijn dat je het koken en bakken voor je moeder kon doen!! Zelf gemaakt erwtensoep is zo veeeel lekkerder dan gekochte. Je kan het niet eens vergelijken!!!
    (Alleen is het bij mij wel eens gaan gisten! Uitkijken bij het afkoelen!) Je broodjes zien er ook erg lekker uit!!
    Vanmiddag ga ik eens rustig je recepten bekijken, dan kan ik ze even pinnen. Is nooit weg, zo'n nieuw recept!!
    Lieve groet, Nelleke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Quasi gedeelde opwijkingen: op boomstammen lopen als in Dirty Dancing, ijs tot een papje maken én kaneel alom :)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hey wat leuk mijn vader was ook gisteren jarig. Zit nu in de trein naar Maastricht to meet the family ;). Lief van je dat je aangeboden hebt om het eten te verzorgen. Zullen ze vast heel blij mee zijn geweest. Dikke knufffels!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. De soep was overheerlijk, ik heb hem mogen proeven en ook de broodjes, super gedaan Sandra.
    Liefs Ellie

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Een verlate felicitatie voor je vader (en moeder en jij) Gezellig en met heerlijke zelfgemaakte soep. Erwtensoep is inderdaad leuk om te maken. Ook door het hele proces van een pan water met van alles wat zicht ontwikkelt tot een lekkere stevige soep. Ik heb het te lang niet gemaakt. En die broodjes zien er ook heerlijk uit! Ik heb in het verleden vaak oregano breekbrood gemaakt gemaakt. Dat is ook een heerlijke toevoeging.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wow, jij lijkt een echte keukenprinses te zijn! Ik ben niet zo'n goede soepmaakster, maar ik hou wel van bakken, dus ik vind jouw broodjes een héél leuk idee! Bedankt voor de tip!!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Gefeliciteerd met je vader. En de broodjes lijken me heel erg lekker met rozemarijn. Lief dat je je ouders ontziet en voor het eten zorgt.

    Lieve groet,dinah

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Klinkt heerlijk maar dat easy-peasy doet me al zweten... herinner je de tulband! Ook een makkelijke! ;-)
    Felicitaties aan je papa en voor jullie een fantastisch 2016! Voor Guinness duim ik dat ie helemaal van de rugklachten afraakt!
    Veel liefs en dankjewel voor je kaartje. Ik had het vandaag in de bus! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. gefeliciteerd nog! lijken me heerlijk deze broodjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Nog gefeliciteerd! Wat zullen jullie gesmuld hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Superrrr goed nieuws Sandra, heel fijn en vooral voor Guinness heel erg fijn.
    Zo'n vrolijke hond moet toch lekker kunnen lopen hè, fijn en dan mag hij ook weer een keertje mee met jullie.
    Liefs Ellie

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.