donderdag 12 september 2013

'Tapestry crochet' tas, met een knipoog naar Tommy

Ongeveer een jaar geleden heb ik mijn eerste tapestry crochet tas gemaakt. Redelijk goed gelukt, maar bijna een rsi-drama en zeker een lesje in geduld.

Na het zien van die mooie, vrolijke Wayuu Mochila tassen en de mooie creaties van mede-haaksters, kwam ik in de verleiding, maar durfde het toch niet aan. Bang dat het weer een frustrerende klus zou worden. Met als gevolg rondvliegende bollen wol en een humeur als een donderwolk...

Maar... waarom geen tapestry met halve stokjes in plaats van vasten? En maar met twee kleuren tegelijk werken in plaats van drie of meer? Scheelt in ieder geval een hoop Houdini-capriolen.

En zo gebeurde het, dat ik op vakantie ging met 4 bollen Stylecraft Special DK en haaknaald nummer 4 (en nog een heleboel andere dingen hoor, waaronder mijn twee lieve schatten :-))

Eerst 'die bodem' (niet van karton); rond en toch maar van vasten (elke toer 6 meerderen). Gewoon effen gehaakt (want het moet vooral LEUK blijven, dit tapestry project). Toen de bodem de gewenste grootte had, ben ik overgegaan op halve stokjes (1e toer alleen in de achterste lus insteken).
En toen.... heb ik mijn fantasie de vrije loop gelaten. Ik wilde lekker gek doen, maar ik vond de wiebertjes wel leuk, bovendien lekker simpel, elke keer hetzelfde. Lekker meditatief.

En zo ontstond deze tas (het licht is niet geweldig vandaag; er zit geen roze in de tas, het zijn twee tinten rood met donkerblauw en off white):
Bij het maken van deze tas bekroop me een 'Tommy Hilfiger-gevoel'. En toen ik ging googelen, vond ik deze:


Lachen!!

Ik ben trots op mijn tas, maar niet helemaal tevreden (af en toe haat ik de perfectionist in mij).
Als je overweegt zelf ook een tapestry tas te maken, kunnen mijn 'plussen en minnen' hieronder misschien helpen (alhoewel iedereen natuurlijk anders is);

Plus:

 • Het is zalig om gewoon op je gevoel te werken, zonder patroon;
 • Tapestry met halve stokjes is liever voor je spiertjes en pezen.
Min:
 • Stylecraft Special DK haakt als een droom, maar in katoen komt deze techniek (denk ik) beter (strakker) over;
 • naald 4. Het gaat zoef-zoef, maar een kleiner naaldje levert een strakker resultaat op;
 • ik heb hem te groot gemaakt. Hij is bijna 40 cm. hoog en 30 breed. De breedte gaat wel, maar 10 cm. lager was beter geweest;
 • de effen bodem. Het was een relaxte start, maar als je bij de bodem al begint met een patroon, is de tas net wat meer 'af';
 • het is VERSLAVEND! Ik wil er nog meer maken, maar zelfs een vrouw heeft ooit genoeg tassen... Alhoewel... ik kan er natuurlijk al mijn sjaals in verstoppen??

Fijne dag!
Sandra

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooie tas is het geworden. Knap hoor hoe je dat zonder patroon kunt maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het helemaal met je eens, haken zonder patroon is zalig:) ik ben bezig met tapestry met vasten, maar het is zeker zwaar haken, hierna ga ik ook eens de halve stokjes proberen, bedankt voor de tips:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. echt een fantastisch mooie tas, mijn complimenten.

  gr. Sandra

  http://sandraseigenhandigheidje.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk zeg die tas! Ik zou geloof ik ook voor een effen bodem kiezen, hihi. Maar eerst maar eens wat maken van mijn Zpagetti-garen (ook niet fijn voor spieren en gewrichten)... :( Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, tapestry haken is meer belastend voor handen en vingers dan "gewoon" haken. Het resultaat is er wel naar en voordeel is dat je een tas niet meer hoeft te voeren. Enfin, 't allerbeste is om alle haakmogelijkheden af te wisselen ;-).
  Groet, Anco

  BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.