zaterdag 23 september 2017

Recept | Pruimenjam met frambozen en blauwe bessen

Zo, de eerste werkweek na de vakantie zit er weer op.
Ik merk dat ik nog even in het ritme moet komen,
maar dat komt vanzelf wel weer 😏

In Duitsland werden we haast bedolven onder de
pruimen en 'Zwetschen' (een kleinere, friszure ondersoort
van de pruim). Het lijkt wel alsof ze pruimen in 
Duitsland meer waarderen dan wij.

Toen ik in een hotel een pruimenjam met woudvruchten
proefde, was ik verkocht; die wil ik zelf ook gaan maken!

Eenmaal thuis waren er gelukkig nog pruimen te koop 
(al loopt het seizoen een beetje op z'n einde volgens mij).
De bramen waren erg duur, dus ik koos naast pruimen 
voor frambozen en blauwe bessen.

En het resultaat? Jummie!! 😋

Hieronder deel ik het recept met jullie, mocht ik 
je ook in de verleiding hebben gebracht.


Ingrediënten;

750 gram pruimen (ontpit)
125 gram blauwe bessen
125 gram frambozen
1 citroen
500 gram geleisuiker 1:2

Bereiding;

Doe de ontpitte pruimen samen met de 
schoongewassen frambozen en blauwe bessen in
de pan waarin je de jam ook wil koken straks
Voeg de geleisuiker toe en roer goed door.

Laat dit mengsel een nacht in de koelkast rusten.

Voeg de volgende dag het sap van 1 citroen toe
en breng het geheel aan de kook.

Na 4 tot 6 minuten koken (eventueel schuim
eraf scheppen), doe je de jam in gesteriliseerde
potjes. Vul de potjes zo goed mogelijk tot de rand.
Deksel erop, ondersteboven af laten
koelen en klaar is je jam!

~~~

Morgen krijgen jullie van mij de uitslag
van de giveaway. Je kunt nog meedoen tot vannacht!
Klik hier.

Een hele fijne zaterdag!

Lieve groetjes,

Sandra






15 opmerkingen:

  1. Mmmmmm, klinkt lekker! Ik had laatst van pruimen en bramen uit eigen tuin jam gemaakt, was ook erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelfgemaakte jam is veel lekkerder, laat het smaken. Dank u om het recept te delen.
    Fijn weekend,
    Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker hoor. De combinatie klinkt ook erg goed.

    Lieve groet,dinah

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om zelf wat te maken. Ik ben niet zo van de pruimen, maar heb van de week voor het eerst druivensap gemaakt van (een deel van) de druiven in onze tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klinkt heerlijk! Zeg maar gerust Jammie. Pot mee naar je werk en je waant je in de pauze gewoon weer even in Duitsland.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. nomnomnom ga ik ook maken voor de jamfans om mij heen
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je bent weer goed bezig Sandra, klinkt goed geniet er van. Lekker op vers gebakken broodjes. Liefs Ellie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. MMMMMMMMmmmm de combinatie frambozen en citroen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Klinkt jammie. Op de foto's zit het er jammie uit. Goed idee om zo de vakantie nog even in eigen huis te halen.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hmmm lekker. Ik heb een recept voor 'zwetschgen-kuchen' meegenomen uit Duitsland, maar nog geen tijd gehad om te bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Net 4 potjes gemaakt. Wat een top recept. Dank

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Njam, dat klinkt heerlijk en ziet er overheerlijk uit!
    Naast haaktalent heb jij toch ook duidelijk kook- en baktalent, zomaar een jam namaken die je enkel hebt geproefd!
    ps: Had ik dat geweten, ik heb nog kilo's blauwe bessen in de diepvriezer vanuit de tuin. En braambessen staan er volop in het bos hier vlakbij. Lekker bio ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mmm, lijkt me heerlijk ! Die combinatie heb ik nog niet geprobeerd. Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.