woensdag 9 november 2022

Experimenteren met Fermenteren

 Sinterklaas is bijna weer in het land en ik begin 
alvast met rijmen in de titel van mijn blogpost!
😄

Vorige week ben ik, samen met een vriendin,
naar een workshop 'fermenteren' geweest.
Ontzettend leerzaam en ik ging met een pot
vol rode biet, wortel, rode ui en gember naar huis:


En nu 6 weken wachten op het resultaat...
😅

Wat is fermenteren?
Fermenteren is 'het gecontroleerd laten bederven van voedsel 
om het langer houdbaar te maken'.

Dat klinkt niet erg lekker. Maar weet je wat zuurkool is?
Dat is gefermenteerde witte kool!
En misschien heb je ooit van Koreaanse kimchi gehoord?
Dat zijn gefermenteerde groenten!

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.
Hier kun je er meer over lezen.

Vandaag ging ik aan de slag met komkommer,
venkelzaad, mosterdzaad, gember en peperkorrels:


Het witte dat je bovenop de komkommers ziet
liggen, is een 'dekentje' van bakpapier dat ervoor
moet zorgen dat de komkommers netjes onder
het pekelwater blijven staan.

Toryn wilde graag naar binnen om polshoogte te nemen:


Al denk ik dat het hem meer te doen was
om de citroencake die ik aan het bakken was!

Natuurlijk wilde ik ook zuurkool maken.
Twee kleine witte kolen, peperkorrels, jeneverbessen,
karwijzaad en laurier zorgden voor een aardig volle
2 liter pot:


En nu dus wachten...
Hopen dat je alles 'goed' gedaan hebt.
Ik ben bijvoorbeeld bang dat ik de witte
kool teveel gekneusd heb toen ik het zout er
doorheen kneedde.

In de pot van de workshop wordt al goed
gewerkt door de 'Goeie Beestjes Familie';
het borrelt er lustig op los!

Over een paar weken weet ik jullie te vertellen
of het experiment geslaagd is.

Maar nu.... tijd om Toryn te knuffelen


en te genieten van een stukje citroencake,
mét glazuur!
😄


Vrolijke groetjes,

Sandra


Links:
- De workshops fermenteren volgde ik bij Natuurlijk Maartje
- Recept zuurkool
- Recept citroencake

🍋



4 opmerkingen:

  1. Hmm, dat ziet er goed uit! De inhoud van de potten ook trouwens.
    Grapje natuurlijk, maar Toryn ligt daar zo lekker te chillen.
    Ik ben benieuwd naar de resultaten van de experimenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar ben ik ook heel benieuwd naar. Leuk zo'n experimentje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tof hé! Binnenkort ga ik ook weer kimchi maken, doe ik elk jaar wel eens. Els (DDFZ)

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.