maandag 8 april 2013

Groovy Ghan is af (poeh)

Een tijdje geleden zag ik het patroon van de 'Groovy Ghan' op de site van 'a creative being' (dankjewel!) en ik was meteen verkocht; die kwam op mijn 'to do-lijstje'.
In februari ben ik begonnen en nu is hij klaar, mijn eigen Groovy Ghan van 88 x 112 cm.!

Ik ben tevreden met het eindresultaat (vooral de kleuren pakken fantastisch uit, al zeg ik het zelf), maar er zijn een aantal plussen en minnen. Die zal ik, voordat ik de foto's laat zien, op een rijtje zetten. Mocht je erover denken hem ooit zelf te willen maken, dan kan het je helpen:

Plussen:

 • Fantastische retro-look, met relatief weinig moeite
 • Als je vasten en stokjes kunt haken, kun je hieraan beginnen
 • Na de eerste opzet gaat het vanzelf, je hoeft niet continu te tellen


Minnen:

 • Je moet heel veel draadjes afhechten (2 per toer)
 • Het gaat niet snel, je haakt alleen met vasten (en enkele stokjes die je lager insteekt), dus houd daar rekening mee
 • (Vooral) als je strak haakt (zoals ik) en je gaat daarna de draadjes afhechten, dan kan het zijn dat de zijkanten gaan golven. Als je een brede rand om de deken heen wilt haken, dan benadruk je dit (gaat extra golven)

De perfectionist in mij ergert zich aan de laatste 'min', maar van de andere kant is dit de charme van HAND-werk.

Het patroon (in het Nederlands en Engels) vind je hier: http://winkieflash.nl/patterns/groovy-ghan-nl/

Maar goed, hier komen de foto's!Op deze foto zie je de structuur mooi:
En het totaalplaatje:
Groetjes,

Sandra

P.S. Voel je vrij om een reactie te posten, gezellig!

11 opmerkingen:

 1. Wow, erg mooi hoor!
  Groetjes, Annika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw! Echt heel mooi geworden; ik vind de rand ook erg geslaagd! :) En maak je geen zorgen om de 'golven'; een deken heeft dat eigenlijk wel nodig om mooi en lekker om je heen te vallen :)
  xo,
  wink

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Sandra
  Ik vind 'm prachtig.
  Wat betreft je laatste minpunt.... ik weet niet of het er aan ligt dat je strak haakt (neem dan eventueel een iets grotere haaknaald), het is een feit dat je bij iedere toer draadjes moet afhechten, waardoor er iets extra's komt... het heeft ruimte nodig en ja dan worden de zijkanten vanzelf wijder... of het gaat golven, hoe je het ook noemt.... Het is niet anders...
  Groetjes
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie kleurcombinatie. Prachtig gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, die is mooi! Wat een geinig patroon (maar inderdaad, je bent wel lang bezig en je moet heeeeeel veel draadjes afwerken....). Ik ben ook aardig perfectionistisch, dus ik snap je bezwaren. Maar het resultaat mag er toch zijn, heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig! Mooie kleuren en een geweldig patroon! groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldige plaid.
  Helemaal super.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig is-tie geworden, wat een engelengeduld heb jij. Ik heb de link meegenomen als je dat goed vindt, dankjewel voor het "delen"....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Sandra, Ik heb ook net mijn Apache Tears / Groovy Ghan deken klaar. Ik twijfel nog of ik de draadjes allemaal ga afhechten. Worden de zijkanten niet te dik door het afhechten van de draadjes? Of haal je draad niet door het deken? En tot slot: heb je de bies van vasten gemaakt? Ik ben benieuwd naar je reactie

  Antoinette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Antoinette,
   Wat leuk dat je er ook eentje gehaakt hebt!
   Je gaat het inderdaad merken als je de draadjes in de zijkanten wegwerkt, daar ontkom je niet aan. Daarom zijn bij mij de zijkanten wat gaan 'golven'. Als ik deze deken nog een keer zou haken, dan zou ik franjes overwegen; een aantal draadjes samen knopen en allemaal op gelijke hoogte afknippen. Of dat mooier/minder mooi uitpakt, zal een beetje aan het gebruikte garen liggen.
   De rand haakte ik met halve stokjes (hst). In de hoeken 1hst, 1l, 1 hst (en in de toeren daarna 1hst, 1l, 1hst om de losse van de vorige toer).
   Hoop dat het een beetje duidelijk is!
   Lieve groetjes,
   Sandra

   Verwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.