zondag 29 september 2013

Tadaaaa! 'Somalia-square-sprei' is klaar!

Eindelijk, hij is af! Erg leuk om te doen, maar wat een werk, zo'n 2-persoons sprei...

Alhoewel... al dat werk vergeet je meteen als je pap en mam ziet glunderen bij hun mooie bed :-)

Genoeg woorden, hier komen de foto's!
















Voor de haak-sterren onder ons; het is dus de 'Somalia-square', ook wel 'African Flower' genoemd. De sprei is gemaakt van Annell Rapido, naald 3,5. Ik heb er zo'n 5 maanden over gedaan, maar tussendoor ben ik aan verschillende andere projectjes bezig geweest.

Oh ja, ik heb aan het originele patroon een extra rand toegevoegd, zodat ik het vierkantje meteen aan de sprei kon haken (de as-you-go methode van Lucy van Attic24).
Om de hele sprei heb ik eerst een brede rand en vervolgend een subtiel wit randje gehaakt, ook weer een patroon van Lucy, je vindt het in deze post.

Update 02-03-2015 Als je (nadat je alle vierkantjes aan elkaar hebt gehaakt) gaat beginnen met de rand, is het verstandig om deze methode (van 'Bunny Mummy')  te gebruiken. Dit voorkomt een golvende rand.

Groetjes,
Sandra

P.S.

Op speciaal verzoek hieronder nog wat meer details.

Link naar patroon van de 'Somalia square'
Ik heb om het originele patroon een rand van clusters van 3 stokjes gezet. Per zijde van het vierkantje 8 clusters (kwestie van uitproberen), niet gescheiden door lossen, behalve in de hoeken; daar haakte ik 2 lossen.

Annell Rapido. Kleurnummers; grijs (hoofdkleur) 3357, wit 3260, lichtgrijs 3356, roze3251, beige 3361, zachtgroen 3348, zachtbruin 3229.

En helaas.... ik kan niet (meer) vertellen hoeveel garen er precies in zit. Ik heb het in twee etappes gekocht. In ieder geval van alle kleuren voor de bloemetjes 4 bolletjes, wit volgens mij 8, maar de hoofdkleur...????

Update 02-03-2015 - LET OP! Ik ben er (met dank aan Janet) achter gekomen dat er kleine verschillen zijn in Somalia square patronen die circuleren. Voor de uitstraling maakt het niet uit, wel in het aantal clusters dat je kunt haken, want het scheelt in de laatste toer enkele steken. Dus het kan zijn dat je misschien maar 7 clusters per zijde krijgt. Maar dat maakt niet uit; het gaat erom dat je door deze handeling de Attic 24 granny 'join-as-you-go' methode toe kunt passen.







16 opmerkingen:

  1. wow, wat een eer van je werk, een fantastisch eindresultaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou Sandra wat een prachtige sprei zeg!Geweldig mooi ook de kleuren,zo lekker neutraal en iets wat tig jaar mee gaat en door de kleur niet uit de mode zal raken!Wat een werk zal dat zijn geweest inderdaad,maar het resultaat is dan ook zeer overbluffend!

    grtzzz
    Angeline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig! Erg mooi met de subtiele kleuren gecombineerd met grijs. Je mag trots zijn op je werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ontzettend mooi zeg, je hebt hier echt eer van je werk ! ☺
    Groetjes Erica ☼

    BeantwoordenVerwijderen
  5. nou Sandra al die lof verdien je dubbel en dwars wat zullen wij hier lang van kunnen genieten het is inderdaad heel tijdloos prachtig we zijn super trots op jouw kunstwerk bedankt lieverd !!!!!! xxxxjoke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtig zeg!! En dan toch 'nog maar' 5 maandjes mee bezig geweest met andere dingen tussendoor. Ik zeg: petje af!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Echt heel mooi! Zo mooi dat ik hem zelf ook wil gaan maken... heb je voor mij het patroon wat je gebruikt hebt en de kleurnummers? Alvast bedankt, Priscilla

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Priscilla, ik zal de gegevens die ik heb (ik hoop dat ik alle wikkels nog heb :-)) vandaag of morgen onderaan deze blogpost. Groetjes, Sandra

      Verwijderen
  8. Halo Sandra,
    Wat een prachtige sprei. Ik ga er in elk geval een dekentje van haken. Maar ik heb een vraag, die extra rand, die wordt bij mij met 8 clusters wat ruim. Met 7 clusters wordt hij mooier. Kan dat ook of gaat hij dan later trekken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het originele patroon bestaat uit 7 clusters, dus dat is geen enkel probleem! Veel succes Alie!

      Verwijderen
  9. Gisteravond laat in bed kwam ik dit sprei tegen, geweldig mooi. Ben de hele nacht in mn dromen aan het haken geweest. Nu kan ik redelijk haken maar beginnen met een ring en het woord clusters heb ik nog nooit gehoord. Ik wil graag dit sprei maken zou iemand me kunnen helpen als ik vragen heb? Nog een vraag over het garen, houd het zich mooi,

    Groet Janet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Janet,
      Dankjewel!
      In plaats van een (magische) ring (zie YouTube) kun je ook starten met twee lossen en vervolgens de eerste losse als ring gebruiken.
      Een 'cluster' is een groepje steken bij elkaar.
      Het garen houdt zich mooi. Heeft al meerdere wasmachinewasjes overleefd. Wel op 30 graden.
      Mocht je vragen hebben, mag je me altijd mailen. Zie mijn profiel.
      Succes!
      Groetjes,
      Sandra

      Verwijderen
  10. Bedankt Sandra, ik heb vandaag al wat bollen besteld. Morgen zal het wel bezorgd worden. Dan maar gaan experimenteren. Ik heb de hoofdkleuren hetzelfde gehouden, maar ik gebruik er 2 roze tinten, taupe en een mooie zachtblauw bij. Ik ben benieuwd hoe het wordt. Alvast bedankt voor je snelle reactie.
    groet Janet

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.