maandag 13 oktober 2014

Patroon gehaakte col

Morgen volgt de uitslag van de giveaway. Je kunt tot en met vandaag dus nog meedoen!

Het is gelukt; ik heb het patroon uitgeschreven. Mét foto's, mede dankzij 'Bij Tante Betsy'; zij sponsorden de wol, zodat ik hem nog een keer kon haken én een paar foto's kon maken waarmee het patroon (hopelijk) nog duidelijker wordt. Mocht je in de buurt wonen; 'Bij Tante Betsy' is deze wol in meerdere kleuren te koop (én er is een gezellig haak- en breicafé!).

Mocht je ergens tegenaan lopen, laat het me weten. Ik zou het heel leuk vinden als je mij een foto stuurt van je eigen gehaakte col, mocht je mijn patroontje gaan gebruiken ;-)

***


Patroon gehaakte col

Benodigdheden

Haaknaald 9
Stopnaald
Knoop
2 bollen Lana Grossa Yak Merino

Een ander soort garen kan natuurlijk ook. De 2 bollen Lana Grossa Yak Merino zijn samen goed voor 100 gram, met een looplengte van 220 m. Bij deze wol wordt naald 8 geadviseerd, ik heb hem een naald dikker gehaakt. 

Gebruikte afkortingen

l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
hstk = half stokje
rstk = reliëf stokje
stk = stokjeCol 
Haak een ketting van 48 lossen (niet te strak haken, neem eventueel voor het haken van de lossen een dikkere haaknaald). Sluit de cirkel door het haken van een hv in de 1e losse. Let erop dat je ketting niet gedraaid is.

Toer 1 – Haak 2 l en vervolgens 47 hstk in elke volgende l. Sluit de toer met een hv in de 2e losse die je aan het begin van deze toer hebt gehaakt.

Toer 2 t/m 19 = Haak 2 l en vervolgens 47 rstk (zie ook dit filmpje voor een duidelijke instructie). Sluit elke toer met een hv om de lus van 2 l waar je de toer mee startte. Het eerste rstk dat je haakt na de twee l is een rstk waarbij je je haaknaald van voor naar achteren om de post van het hstk/rstk van de vorige toer haakt (hiermee haal je de steek naar voren). Vervolgens haak je een rstk waarbij je je haaknaald van achteren naar voren om de post van het hstk/rstk van de vorige toer haakt (hiermee duw je de steek naar achteren). Dit blijf je om en om doen tot het einde van elke toer. Het laatste rstk dat je elke toer haakt is een rstk van voren naar achteren om de post. 

Hieronder zie je de start van elke toer rstk met 2 l:

Hieronder zie je het sluiten van de toeren met rstk in de lus van 2l:Het 1e rstk van elke toer waarbij je je haaknaald van voor naar achteren om de post van het hstk/rstk van de vorige toer haakt (hiermee zorg je ervoor dat de steek als het ware naar voren wordt gehaald):Het 2e rstk van elke toer haak je door je haaknaald van achteren naar voren om de post van het hstk/rstk van de vorige toer te haken (hiermee duw je de steek als het ware naar achteren).

Hieronder de rstk van bovenaf gezien. Het effect dat je krijgt door om en om voor en achterom de posten te steken, is hierop duidelijk te zien:


Schulprand om de boven- en onderzijde van de col

De rand van de bovenzijde van de col start je na het afsluiten van toer 19 met een hv.

Toer 1 – 3 l, 1 v in de ruimte tussen twee steken in, haak vervolgens elke keer 2 l en vervolgens 1 v in elke ruimte tussen twee steken. Na de laatste 2l sluit je af met een hv in de onderste losse van je 1e 3l. – in totaal heb je nu 48 lusjes gehaakt.

Toer 2 – 2 l, 1 stk in het 1e lusje. Om dit stokje haak je vervolgens 3 stk, 1 v in volgende lus. *Stk in volgende lus, om dit stokje 3 stk haken, v in volgende lus* Herhaal tot het einde van de toer, vervang de laatste v door een hv in de 1e losse van de start van je toer. Hecht de draad af. Je hebt nu een schulprand met 24 boogjes gehaakt.

De rand aan de onderzijde van je col haak je op dezelfde manier door in een opening aan te hechten en met toer 1 te beginnen. Het is het mooiste als je op dezelfde hoogte start met de rand als de rand van de bovenkant. 

Het haken van de rand boven en onder. Je steekt met je haaknaald door de openingen tussen de steken:Hieronder toer 2 van de rand. Het stokje dat je als basis gebruikt om de drie stokjes op de zetten buigt naar rechts: / 
De drie stokjes hellen naar links: \\\

Bevestiging knoop 

Bevestig de knoop net boven de rand aan de onderzijde van je col (toer 1 van je col). Als je dit doet, liggen de schulprandjes van je col bij het vastmaken van de col net iets onder elkaar.

Heel veel succes!

Sandra


Op dit patroon zit copyright. Producten en foto’s die voortkomen uit dit patroon mogen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder toestemming van S. Veneman - oktober 2014.
23 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor het patroon! Komt op mijn (lang, heel lang...) todolijstje! ;-)
  Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1 Voordeel; hij is wel snel klaar :-)))
   Jij ook een fijne week!

   Verwijderen
 2. Ik zag jouw col in twee kleuren op de website van Bij Tante Betsy staan. De col is een echte eye-catcher. Dank je wel voor het uitwerken en delen van het patroon.

  Fijne dag, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor het patroon! Ziet er prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah fijn ! Het patroon van de mooie col !! Dankjewel !
  Nu moet Shaun wel nog eventjes wachten ;-)))
  En ik moet nog op woljacht - zojuist mijn dozen garen overhoop gezet, en natuurlijk niks wat kan dienen (ha, joepie, een excuus om naar de garenwinkel te gaan !).
  En dan toch nog efkes youtube inspecteren hoe die reliëfsteek juist in elkaar zit ;-)
  Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel plezier met wol uitzoeken, ik ben benieuwd!!
   Je kunt ook meteen wol voor Shaun uit gaan zoeken? :-)))
   Ik heb na jouw opmerking een linkje naar een filmpje met uitleg over reliëfstokjes in het patroon toegevoegd. Dankjewel voor deze 'brainwave' :-))))))
   Lieve groetjes,
   Sandra

   Verwijderen
 5. Fantastisch, bedankt voor de deskundige uitleg
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha, fijn. Het patroon is er!!! En het ziet er heeel goed uit!!
  Eerst nog opslaan en dan eens gaan bedenken welke wol ik er voor ga gebruiken. Heel handig dat je de looplengte van de bollen die je gebruikte er bij hebt staan :-). Zo kan ik gericht gaan zoeken als ik in de wolwinkel ben. Helaas is Eindhoven iets te veel uit de richting.
  Ik zal de voortgang en resultaat laten zien Sandra ^_^ !!!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Héél graag Nelleke! Heel veel succes en vooral; veel plezier!

   Verwijderen
 7. Sandra, weer super mooi gedaan. Hier maak je mensen blij mee.
  Duidelijk en ook mooie foto's erbij. Heel mooi gedaan, groetjes Ellie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dankjewel voor het uitschrijven van het patroon Sandra.Die geweldig leuke knoopjes erop maken het helemaal af!Moet ik ook eens een keer bestellen....heb je ze bij girlsfever besteld?Deze bloemetjes zijn wel heel erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Superleuke steek, ik ga deze onthouden. Dank je wel voor het delen. X Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuke col, bedankt voor het delen van het patroon. Wie weet ga ik hem ook eens maken (ooit...) :)
  Groetjes Lizette

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor het uitschrijven van het patroon.
  Ben begonnen, wordt mooi!
  Groetjes, IngridR

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gaaf hoor!!! En lief van je dat je het patroon uitgeschreven hebt.
  De col staat bij mijn to do list, dus wie weet eerdaags op mijn blog...;-p
  gr. Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Supermooie col. Ik heb een linkje gedeeld naar je patroon op mijn website (www.haakinformatie.nl)

  BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.