zondag 17 januari 2016

When life gives me lemons... I make cinnamon rolls!

Wat een prachtige dag vandaag!
Fris, maar mooi, die strakblauwe lucht.
Met een zonnetje dat zich écht liet gelden en het 
ijs en de rijm wegsmolt gedurende de dag.

Fijn weer om te wandelen met ons zorgenkindje. 
Jammer genoeg rollen we van het één in het ander met Guinness. 

Ik ga hier niet teveel uitweiden, maar het komt erop neer
dat we Guinness door zijn rughernia niet tijdig genoeg met een speciale
shampoo hebben gewassen.

We hebben de voortekenen gemist, danwel onderschat, met als gevolg dat 
zijn allergie is 'ontploft' (Guinness is allergisch voor o.a. huisstofmijt).
Hij heeft zo'n jeuk dat hij zijn huid kapot krabt :-(

De afspraak met de dierendermatoloog staat.
Nog een paar nachtjes slapen. In de tussentijd proberen we de
schade te beperken.

Gelukkig gaat het met Guinness' rug gewéldig goed!
Mocht je het leuk vinden om te zien/lezen; Guinness' succesverhaal mét filmpjes 
staan op de website van dr. Jacha Heukels!

Guinness' allergie is iets dat ons zijn hele leven lang al
bezig houdt. Sinds de laatste keer dat we bij de dierendermatoloog 
zijn geweest is er veel veranderd in behandelmethoden.

Dus aan de zonzijde bekeken; misschien is het nog niet
zo verkeerd dat dit nu is gebeurd en zijn we straks veel wijzer.

En... When life gives me lemons, I make cinnamon rolls!


Kaneel... Mijn 'opwijking'. 

Kaneelbroodjes. Veel te lang niet gemaakt. En dat terwijl ze
in mijn top 3 van 'comfortfood' staan!

Hieronder het recept voor kaneelbroodjes.
Ik vond dit recept lang geleden (volgens mij na onze huwelijksreis
naar Canada in 1999?) op 'Allrecipes'. 
Ik heb het voor jullie vertaald;

Kaneelbroodjes

Benodigdheden voor het deeg:
- 180 ml. melk
- 55 gram echte boter (of margarine)
- 405 gram bloem
- 7 gram instant gist (1 zakje)
- 50 gram kristalsuiker
- 3 gram zout
- 60 ml. water
- 1 ei

Benodigdheden voor  het kaneelmengsel:
- 220 gram bruine basterdsuiker (ik weet het, véél suiker...)
- 7 gram kaneel(poeder)
- 115 gram echte boter (of margarine)
Als je wilt kun je hieraan nog 80 gram rozijnen toevoegen. 
Ik doe dit niet :-)

Werkwijze:

Verwarm de melk in een steelpannetje totdat hij nét begint te bubbelen.
Haal het pannetje van het vuur en doe er de 55 gram boter in.
Roer goed door totdat de boter is gesmolten. Zet het pannetje even apart 
(het mengsel moet iets afkoelen).

Doe 280 gram bloem in een kom en houdt 125 gram achter.
Voeg aan de bloem de 50 gram kristalsuiker, het zout en de gist toe.
Let op; suiker en gist zijn vriendjes, maar zout en gist niet.
Knikker ze daarom niet direct tegen elkaar aan, want dan wordt het knokken
(en rijst je brood niet).

Roer dit mengsel door elkaar en voeg vervolgens het ei en het water toe.
Voeg ook het melkmengsel toe en meng het geheel in de 
keukenmixer of kneed het met je handen door.
Voeg langzaam de resterende bloem toe en kneed goed door.
Je voegt pas meer bloem toe, nadat de eerdere bloem goed door
het mengsel is opgenomen.

Als je met je handen kneedt; haal het deeg uit de kom zodra het 
een samenhangende massa is geworden en kneed het op een met
bloem bestoven aanrechtblad ca. 5 minuten lekker door.
Als je een keukenmachine met deeghaak gebruikt, laat je het apparaat 
lekker het werk doen totdat je ziet dat het deeg goed uit de kom komt
en niet meer plakkerig is.

Laat het deeg 15 minuten rijzen onder een schone, vochtige doek.
In de tussentijd maak je het kaneelmengsel.

Meng de bruine basterdsuiker met het kaneelpoeder en de
115 gram zachte boter.
Je kunt de boter van te voren smelten, maar je kunt
ook wat gekookt water in een pan doen en daar je kaneel/suiker/boter-
mengsel op zetten.
Even uitkijken dat je kaneel/suiker/boter-mengsel niet in het water verzuipt :-)))
Roer het mengsel goed door, het moet echt een vloeibare massa zijn.

Rol je deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad tot een lap van
ca. 30 x 23 cm.
Bestrijk deze lap met het kaneelmengsel en rol de lap op.
Uit de rol die is ontstaan snijd je 12 gelijke plakjes.
Die plakjes kun je in een muffinvorm doen óf op de bakplaat leggen.
Advies; leg bakpapier op de bakplaat! Het kaneelmengsel is erg plakkerig
en gaat tijdens het bakken wat uit je broodjes 'lopen'.

Dek de broodjes af met wat cellofaan en laat ze nog eens 30 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.

Bak de broodjes in ca. 20 minuten gaar.
Pas op dat het kaneelmengsel niet verbrandt.

Smakelijk!!

Na het afkoelen zijn de broodjes prima in te vriezen.

Op de bakplaat kunnen de broodjes een beetje
aan elkaar gaan 'groeien' tijdens het bakken. Geen nood;
achteraf kun je ze gemakkelijk los snijden.


In de muffinvormpjes gaan de broodjes groeien als een soort roos:


Ik heb mijn deeg, zoals je ziet, niet zo goed uitgerold.
Hoe dunner je je deeg uit kunt rollen, des te beter
je kaneelmengsel verspreid zit.


Deze broodjes laten zich heerlijk uit elkaar trekken. 
Zie je hoe lekker luchtig ze zijn?
Jummie... Smullen maar!

Lieve groetjes,

Sandra



P.S. Het vest is jammer genoeg nog niet klaar. Owww... die draadjes... %$#@!!





28 opmerkingen:

  1. Hmm, dat ziet er lekker uit! Zal goed smaken, denk ik.
    Succes met Guinness! Ik hoop dat je zijn allergie er snel weer onder hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi sandra
    tip, doe guinness een rompertje aan, het werkt bij ons oud
    poedeltje ook (bijna 15 ja ja)

    succes groetjes j.s

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor het meedenken! Guinness heeft inderdaad een theedoek of een katoenen T-shirt van mij om :-)) (de plekken zitten meest in de hals)
      Enneh... wat een mooie leeftijd van je poedeltje!! Wauw!!
      Lieve groetjes,
      Sandra

      Verwijderen
  3. Aiiii Guinness ik herken het van mijn allereerste bullenkind Koen, zo ben ik bij de homeopathie terecht gekomen en door d hoerastemming zelf gaan studeren, Sterkte XXXX

    BeantwoordenVerwijderen
  4. OOh jummie. het water loopt al in mijn mond. Succes met Guinness wat een gedoe zeg. Ik hoop dat ook de allergie snel onder controle is. Succes. groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze zien er heerlijk uit.
    Bedankt voor het recept.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oeps sandra vergeet nog een tip, doe kleutersokjes aan ,voor de achterpoten want daar krabben ze het meeste mee en dan sensetive tape erom heendraaien zodat ze niet uit kunnen en makkelijk los te maken als je hem uitlaat tape te koop bij een bekende drogist je weet ....vat groetjes j.s

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Krijg er meteen zin in maar hou me in misschien zaterdag dan maar ,lekker sandra bedankt ,sterkte met guinnes wat een pechvogeltje ,gelukkig ben jij zijn baasje daar boft ie weer mee

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar ben ik het helemaal mee eens! Over Guinness en zijn baasje...
      Liefs!

      Verwijderen
  8. Jammie, wat ziet dat er lekker uit! Ik vrees dat zelfs ik (ik houd niet zo van koken/bakken) dat eens moet uitproberen :-)
    Succes met Guinness, ik krijg bijna zelf de kriebels van je verhaal, arm dier!
    Wat betreft die draadjes: lekker muziekje aan (liefst iets swingends) en al meezingend en wiebelend gaan met die banaan ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Sandra, jammer van je vest, maar je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk ;) Heerlijk dat lekkers en wat sneu voor je maatje :(
    Ik hoop dat dit ook weer snel onder controle is. Veel liefs, Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mmmmm... ik geef het door aan mijn bakker hier in huis. ;-) Klinkt heerlijk! Wat is dat toch met Guinness...de jongen heeft alleen maar pech de laatste tijd. Ochermekes toch... geef hem maar een dikke knuffel van me.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja, met al die zorgen om je hondekind krijg je wel trek in wat troosteten!! En die broodjes lijken wel echt super lekker!!! Ga ik even pinnen :-).
    Maar wat die arme Guinness betreft; die zit duidelijk in een onrustige tijd voor wat betreft zijn gezondheid. Ik hoop maar dat die dermatoloog inderdaad een nieuwere behandelmethode heeft. Misschien zijn dan voorgoed de klachten voorbij.
    Wel super nieuws over de hernia, dat dan weer wel :-/.
    Lieve groet, Nelleke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ocharme, Guinness, het zit hem niet mee de laatste tijd.
    Toch ook positief nieuws, ik duim dat alles vlug in orde komt.
    Dank u voor het recept, je broodjes zien er overheerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oeh die cinnamon rolls zien er zo heerlijk uit. Zou ik niet voor op de lemons wachten! Wel balen dat Guinness zijn allergie nu weer zo doorgebroken is maar zoals je zelf al zegt, zie het van de bright side en moge een nieuwe behandelmethode het voordeel van het nadeel zijn :) Maar brrrr jeuk is zo gemeen...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Jeuk is erger dan pijn. Fijne tips heb je al gekregen. En het recept laat ik aan zodadelijk aan Donald zien. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Lieve arme Guiness, jeuk is inderdaad verschrikkelijk ik hoop dat het straks gauw beter gaat met hem. Fijn dat z'n rug zo goed gaat. Mmm kaneelbroodjes, ik ga dochterlief eens lief aankijkne, ze is gek op bakken! XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Niets zo vervelend als een allergie die dan op de koop toe die vervelende jeuk met zich meebrengt. En probeer Guinness maar eens wijs te maken dat ie niet mag krabben. Maar toch super goed dat zijn rug al terug oké is. Hij mag zich de gelukkigste hond prijzen met zo'n baasje als jij!
    Bedankt voor dit lekker receptje dat ik straks eens ga uitproberen.

    Lieve groetjes, Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Geweldige opwijking! Ik deel ze graag. En beterschap aan de woef!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Een huisdier kan net zoveel zorgen geven als een kindje. Jeuk is echt erg, dus Guinness is na de rugproblemen weer een zielepiet.
    Hopelijk helpt de dermatoloog net zo goed als de arts voor zijn rug.
    De kaneelbroodjes gaven vast een beetje troost.
    Nu nog even die losse draadjes te lijf gaan voor het prachtige vest.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ach nee... wat zielig voor Guinness dat ie nu weer zo'n last van jeuk heeft. En heel wat zorgen daardoor weer bij jullie. Maar volgens mij heeft guinness aan jullie wel de beste baasjes! Hopelijk komt er weer een oplossing. De kaneelbroodjes zien er overheerlijk uit, dat recept sla ik op!
    Groetjes en succes ook met die irritante draadjes... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Oo oooooo, wat maak je me het toch moeilijk met die overheerlijke kaneelbroodjes! Maar geen denken aan, want ik ben behoorlijk geschrokken van de weegschaal, dus ik ben über- streng!
    Wat een geweldig filmpje..., da's toch wel de beste reclame voor deze specialiste! En ik hoop dat het nu ook maar hard meevalt met de allergie.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik zit gewoon te knorren van de trek na het lezen van dit logje ;o) Misschien ga ik wel een suikervrije variant proberen! Bedankt voor het delen :) Sterkte met je hondje!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik ga je broodjes zeker een keer maken. Ze zien er erg lekker uit! Dank voor het delen van het recept! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Dat zien er nu eens extreem lekkere broodjes uit, zeg!

    En je vest van de vorige post heeft hele mooie winterlichtkleuren. Prachtig wordt het.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Oh heerlijk! Ik heb maar snel verder naar beneden gescrold want stiekem ben ik weer een kilo bij gekomen met de feestdagen enzo duss geen zoete broodjes voor mij :). Opeens moet ik er weer aan denken dat jij bij mij die metalen plaat won die over lemons ging hihihi, leuk! Dikke knuffels!

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.