zaterdag 15 oktober 2016

Perenjam - recept 1 - peren-kruidnageljam

Omdat Guinness niet in orde is, ben ik (als ik niet hoef te werken) veel thuis te vinden.

Dan kun je gaan poetsen en opruimen? Eh... Nee :-)

Haken? Ja, maar daar heb ik alleen (ongelofelijk maar waar) de laatste dagen te weinig 
rust voor in m'n kont (pardon my French)... Jawel, er wordt wel gehaakt (beenwarmers
zijn af!), maar niet zo lang aan één stuk.

Maar we hebben ook nog het kokkerellen!
En een lading peren in de vriezer!
Dus... Het wordt jam maken!
PERENjam, welteverstaan!

Op dit blog loop ik qua jammetjes wat achter.
Er staan er al meer op de plank 
(onze nieuwe keuken is een ware jamfabriek), 
maar ik vind dat ik de jam éérst goed geproefd moet hebben,
voordat ik verslag aan jullie doe.

Hou je vast, hier komt de eerste variant; peren-kruidnageljam!


Martine van Homemade and more zette me terug op het spoor
van Madam Confituur. Járen geleden gebruikte ik al 
eens een receptje van haar, maar ik was haar compleet vergeten.
Dom! Maar gelukkig had ik Martine die me aan deze
geweldige Madam herinnerde!

Voor het gemak noem ik hem peren-kruidnageljam 
(past wat beter op het etiketje en het is het meest 
kenmerkende aan deze perenjam-variant)

Eerst was ik een beetje huiverig.
Kruidnagel bij peren?

Mocht jij dat ook hebben als je dit leest, stel jezelf dan de volgende vragen:
Lust ik peren?
Lust ik kruidnootjes en speculaas?

Als op beide vragen het antwoord 'ja' is, 
dan lust je deze jam. 

Ik vind hem heerlijk en verrassend.
Je blijft overduidelijk peer proeven, maar de kaneel en
de kruidnagel verwijzen subtiel naar alle lekkernijen de kenmerkend 
zijn voor het najaar. Niet dat ik hem in de zomer niet zou eten hoor, hihihi!

Ik zou zeggen; sla peren in en ga aan de slag!
Het recept van Madam Confituur is heel eenvoudig.
Ik heb maar één tip;
verwijder de kruidnagel voordat je gaat pureren :-))


Lieve groetjes,

Sandra






16 opmerkingen:

  1. Mmmm, dat klinkt lekker! Bij mij in inmiddels ook weer een voorraadje perenjam :-)
    Groetjes,
    Akkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heerlijk! Ik had besloten geen jammetjes meer te gaan koken, maar nu ik dit lees... ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat lijkt me inderdaad een verrukkelijke jam. Peer met speculaas... Zalig!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat klinkt heerlijk Sandra, en het ziet er weer super uit met passende foto's.
    Knap van je om deze combi uit te proberen.
    Als ik tijd heb kan ik dit ook eens proberen, ja ja nog steeds van alles te doen.
    Liefs Ellie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. nomnom ga ik ook maken ik heb de jambijbel van de grote madame, zulke heeeeerlijke recepten!
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goed bezig! Zelf ben ik niet zo van de speculaas en kruidnootjes, dus ik laat deze variant aan me voorbij gaan, maar er staat genoeg heerlijks op de site van die madam, heb haar pas ontdekt. Haar boek staat zelfs op mijn verlanglijstje ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mmmm, klinkt (n)jammie. En door die jamfabriek kom je nu wel een gans jaar rond met jam denk ik :-)
    Nogmaals veel beterschap voor Guinness x

    BeantwoordenVerwijderen
  8. He, mijn moeder belde net dat ze peertjes van een kennis had gekregen, een hele zak vol! Nu weet ik wat we ermee kunnen doen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Perenjam met kruidnagel en kaneel...klinkt redelijk lekker ...Hoe gaat het intussen met Guinness?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben zwaardere pijnstillers voor hem gekregen van de dierenarts, omdat hij niet meer at en haast niet meer dronk... :-(
      De zwaardere pillen helpen goed; hij eet en drinkt weer (al moeten we het hem aan komen dragen) en hij is weer wat vrolijker.
      Het gaat ons aan het hart, arm manneke. Maar met deze pillen redden we het wel tot donderdag, dan mogen we naar de orthomanueel arts.
      Liefs,
      Sandra

      Verwijderen
  10. Lekker! Meestal waag ik me niet zo aan peren, omdat ze het hier wel lekker vinden, maar dan een keertje. Maar dit recept ga ik ook eens proberen.
    Dit jaar heb ik vooral veel met pruimen gemaakt en met aardbeien.
    Wat vervelend dat het niet goed gaat met Guinness!

    Liefs, Evita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Perenjam, nooit geprobeerd. Het klinkt verrukkelijk. Goed idee om peren in te slaan. De perenoogst is dit jaar prima (hoorde ik). Dus ook een prima jaar voor perenjam.

    Beterschap voor Guinness, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat zal het in jou huis heerlijk herfstig ruiken! Het klinkt allemaal goed en smaakt vast nog veel beter! XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hmm, klinkt lekker. Én je brengt me op een idee. Ik heb net een doos (lees: DOOS, geen doosje) peren gehad en van 't weekend komt er nog meer bij... Ik denk dat ik dit recept maar eens ga uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.