donderdag 3 november 2016

Kweeperenjam/-gelei

In de vakantie proefde ik voor het eerst 'Quittengelee'. 
Geen idee wat ik at, maar ik vond het erg lekker.


Even door de 'vertaler'  gegooid en wat bleek; ik had kweeperenjam, 
of beter gezegd ; kweeperengelei op.
En dat staat hier in Nederland niet standaard in de supermarkt...

Na wat onderzoek op het Wereld Wijde Web dacht ik
'dat kan ik zelf ook maken', maar waar koop je die kweeperen?

Achteraf niet moeilijk, maar je moeten het net weten;
de Turkse supermarkt of toko heeft ze vaak in het assortiment.

Op het internet zijn heel veel recepten te vinden. Uiteindelijk 
nam ik dit recept als basis, maar paste het iets aan.

Kweeperengelei maken is niet moeilijk, maar wel tijdrovend;
ik ben uren bezig geweest...

~~~

In een notendop:

Je hebt nodig;
- 2 kg. kweeperen
- 2 liter water
- 2 kaneelstokjes
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 kilo suiker

Was de kweeperen voorzichtig.
Snijd ze (pas op je vingers, kweeperen zijn bikkelhard!) in stukken. 
Verwijder alleen kroontjes, takjes en eventuele bladeren. 
De rest mag meekoken. Dus ook de klokhuizen/pitjes en schil.
Breng de stukjes kweepeer aan de kook in 2 liter water plus twee
kaneelstokjes. Laat 1,5 uur zachtjes koken (met de deksel op de pan).

Na anderhalf uur zijn de kweeperen als het goed is iets rozig geworden.
Over rozig gesproken; ondertussen ruikt je huis naar bloemen en kaneel :-))

Tijd om de kweeperen uit het water te halen, want je gaat alleen
van het sap/water gelei maken.
Ik stortte het hele mengsel in een (grote) fijne zeef en ving het
sap op in een grote pan. Ik gebruikte geen kaasdoek of iets dergelijks.

Belangrijk; check in een maatbeker hoeveel sap je hebt.
Afhankelijk van de hoeveelheid sap voeg je nl. suiker toe.
Verhouding; 1 liter sap = 1 kilo suiker.
Voeg het sap van twee citroenen bij het mengsel en 1 zakje vanillesuiker.

Kook de siroop in tot gelei (op redelijk hoog vuur, blijf roeren).
Ga door totdat ca. 2/3 deel van de hoeveelheid over is.
En ja... dit kan lang duren... Denk in uren, niet in minuten.
Bij mijn gelei duurde het bijna 2 uur...

Hieronder zie je hoe de siroop langzaam mooi rood inkookt tot gelei;


Als de gelei klaar is, schep je hem zo snel mogelijk in 
schone/gesteriliseerde potjes met schroefdeksel,
die je vervolgens op z'n kop laat afkoelen.

Ik gebruikte géén PecPlus.
Doe je dat wel, dan hoef je de gelei niet zo lang in te koken.
Maar... dan wordt hij ook niet zo mooi rood.

Voordeel van PecPlus is, dat je veel minder suiker kunt gebruiken.
Achteraf was dat misschien beter geweest, want mijn gelei is érg zoet.
Manlief eet hem graag op brood, maar ik roer hem liever 
door de yoghurt :-))

~~~

Kweeperen zijn ontzettend gezond.
Dus als je in bent voor een experiment en de tijd hebt
(op een druilerige zondagmiddag?),
probeer deze heerlijke, bloemige gelei een keer te maken!

Bij Mme Zsazsa kun je nog wat meer handige
informatie over jam/gelei vinden. Zij steriliseert 
haar potjes ook op dezelfde manier als ik het doe; in de oven.
(de potjes moeten natuurlijk wel schoon de oven in hè :-)))
De dekseltjes houd ik trouwens buiten de oven;
die overgiet ik met kokend water.

Pfff... een hele lap tekst. 
Dik kans dat ik een boel lezers ben kwijtgeraakt in mijn
geleipraatje...
Ik maak het goed met nog een paar fotootjes :-)))



De volgende keer minder tekst. Beloofd! 

Lieve groetjes,

Sandra





20 opmerkingen:

  1. wat goed uitgelegd en het proberen waard ben eigenlijk niet zo gek op dit soort peren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. olalalala ... ik kan het bijna proeven ... njam njam njam !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kort geleden speelden kweeperen ook de hoofdrol in "Koken met van Boven". Zij maakte er een taart mee, leek me heerlijk! Leuke aflevering!Ik ga eens kijken bij de toko, ik ben benieuwd of ze het hier verkopen.
    Groetjes,
    Akkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haha, hierdoor raak je geen lezers kwijt, ik vond het echt interessant! En mmmmmm, ziet er lekker uit!
    Even verderop groeien wat kweeperenstruiken, waarvan ik heb geproefd voor ik wist wat het was. Jakkes, kweeperen zijn niet te vreten vers van de pluk! Maar zo'n gelei... da's veel beter!
    Groetjes, Sigrid

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Niks is beter dan zelfgemaakte gelei! Ik maakte er enkele weken geleden van druiven, zo lekker.
    Groetjes Sofie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ja Sandra, net als jou vind ik deze kweeperengelei super lekker. Ik maakte hem dit najaar opnieuw alhoewel ik vorig jaar na het vele werk zei dat het de eerste en laatste keer was. Maar omdat hij zo lekker is begon ik er opnieuw aan en het is het vele werk waard.
    groetjes,
    Ymme

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gisteren heb ik gesmuld van de kweeperentaart van Koken met van Boven. Mijn dochter had 'm gemaakt en hij was echt heerlijk! Ik stuur jouw link ook even aan haar door ;) Lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  8. de schil vind ik altijd net van vilt maar de smaak is heerlijk van deze best wel gedrochten van de boom haha
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mij ben je niet kwijtgeraakt!
    Nou is het ook zo dat ik momenteel zin in lekkers heb dus alles wat met eten te maken heeft lees ik graag! :-)) Proeven zou beter zijn. Dus in plaats van kweeperenjam neem ik pepernootjes die ik net gekocht heb.....XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hahaha, nou gelukkig dat je die laatste foto's hebt geplaatst, want anders.... :p Nee natuurlijk niet! Sommige zaken hebben nu eenmaal veel tekst nodig en het is nog altijd veel sneller gelezen dat de gelei maken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hmmmm ik zie die klodder zo op een beboterde cracker vallen. Smullen. Leuk recept. Doet me een beetje aan appelstroop denken. Heb je met de peren ook nog wat gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, niets mee gedaan. Misschien een volgende keer :-)

      Verwijderen
  12. Ik maak de meeste jam en gelei elk jaar zelf, alleen ... tja, je kan het alvast raden hé, geen van kweeperen natuurlijk daar niemand dat hier in huis lust. En voor mij alleen vind ik het net iets teveel werk. Dus kan ik hier alleen maar kwijlend jouw super-lekker-mega-fantastisch receptje lezen en zeggen, geniet ervan want die gelei is om de vingers af te likken !!!

    Lieve groetjes, Tinne ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nou..., het ziet er wel heel erg lekker uit! Ik heb helemaal geen verstand van soorten peren, maar ik had weleens gehoord van kweeperen. Ik wist niet dat ze keihard waren. Opeens bedenk ik; zijn die harde peren in de boomgaard dan misschien geen kweeperen? Hahaha, maar dat zou te mooi zijn!
    Klein vraagje nog; druk je de perenmoes nog een beetje uit in die zeef, of laat je het vocht er alleen maar doorlopen?

    Groetjes, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt het vocht eruit drukken, maar dat heb ik niet gedaan. En dan kun je ook beter kaasdoek gebruiken. Als je nl. te hard drukt, wordt je gelei troebel. Al geloof ik niet dat dat iets af doet aan de smaak :-)
      Volgens mij zijn er ook mensen die de moes een nacht uit laten lekken. Ik heb gekozen voor de 'weinig geduld versie' :-)))

      Verwijderen
  14. Wat ziet het er lekker uit, je bent echt helemaal thuis in de peren nu he! Dat lepeltje op de foto zou ik wel willen aflikken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zelf maak ik heel graag gelei en confituur, van aardbeien, peren, appels, rabarber, maar kweeperen vallen hier niet in de smaak.
    Grtjes, rita.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ziet er heel lekker uit en neen mij ben je niet kwijtgeraakt bij het lezen.
    Je foto's mogen er ook zijn.
    Fijne week,
    Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Uren bezig? Moedig meiske! Ik denk dat ik het maar ga kopen... ;-) Prachtige foto's maakte je weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Het ziet er wel mooi en lekker uit! De tijd die je bezig bent geweest, is in ieder geval beloond.

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.