zaterdag 13 december 2014

Patroon schouderwarmer 'The Thing' met bijpassende polswarmers

Gelukt! Ik heb het patroon van 'The Thing' voor jullie uitgeschreven. Inclusief het patroon voor een paar bijpassende polswarmers.

Let op! De col heb ik een aantal keren gehaakt, dus ik heb mijn patroon toen beter kunnen controleren dan nu. Mocht je foutjes of onduidelijkheden tegenkomen; laat het me weten.
Oh ja; ik vind het erg leuk om foto's te zien van jullie creaties naar aanleiding van mijn patroon!

***


Patroon schouderwarmer/colsjaal
‘The Thing’
met bijpassende polswarmers


Benodigdheden

Haaknaald 9
Stopnaald
7 bollen Lana Grossa Yak Merino (= 350 gram, looplengte 770 m)
Voor ‘The Thing’ heb je ongeveer 600 m. looplengte nodig, voor de polswarmers ca. 110 m. looplengte.

Gebruikte afkortingen

st = steek
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
hstk = half stokje
rstk = reliëf stokje
stk = stokje

Zie voor de rstk ook het patroon van mijn col en dit filmpje.

Schouderwarmer/colsjaal ‘The Thing’

Haak een ketting van 50 lossen (niet te strak haken, neem eventueel voor het haken van de lossen een dikkere haaknaald). Sluit de cirkel door het haken van een hv in de 1e losse. Let erop dat je ketting niet gedraaid is.

Toer 1 – Haak 2 l en vervolgens 49 hstk in elke volgende l. Sluit de toer met een hv in de 2e losse die je aan het begin van deze toer hebt gehaakt – 50 st

Toer 2 t/m 20 - Haak 2 l en vervolgens 49 rstk. Sluit elke toer met een hv om de lus van 2 l waar je de toer mee startte. Het eerste rstk dat je haakt na de twee l is een rstk waarbij je je haaknaald van voor naar achteren om de post van het hstk/rstk van de vorige toer haakt (hiermee haal je de steek naar voren). Vervolgens haak je een rstk waarbij je je haaknaald van achteren naar voren om de post van het hstk/rstk van de vorige toer haakt (hiermee duw je de steek naar achteren). Dit blijf je om en om doen tot het einde van elke toer. Het laatste rstk dat je elke toer haakt is een rstk van voren naar achteren om de post – 50 st.

Nu start het meerderen. Bij het meederen haak je géén reliëf stokjes.
Sluit elke toer met een hv in de 1e st. Hieronder geldt; de 1e losse telt niet mee als steek!

Toer 21 – 1 l, 1 hstk in dezelfde st, 3 hstk, 2 hstk in 1 st. Vervolgens tot het einde; 4 hstk, 2 hstk in 1 st – 60 st.

Toer 22 – 1 l, 1 v in dezelfde st, 59 v in alleen de achterste lus – 60 st.

Toer 23 – 1 l, 1 hstk in dezelfde st, 4 hstk, 2 hstk in 1 st. Vervolgens tot het einde; 5 hstk, 2 hstk in 1 st – 70 st.

Toer 24 – 1 l, 1 v in dezelfde st, 69 v in alleen de achterste lus – 70 st.

Toer 25 – 1 l, 1 hstk in dezelfde st, 5 hstk, 2 hstk in 1 st. Vervolgens tot het einde; 6 hstk, 2 hstk in 1 st – 80 st.

Toer 26 – 1 l, 1 v in dezelfde st, 79 v in alleen de achterste lus – 80 st.

Toer 27 – 1 l, 1 hstk in dezelfde st, 6 hstk, 2 hstk in 1 st. Vervolgens tot het einde; 7 hstk, 2 hstk in 1 st – 90 st.

Toer 28 – 1 l, 1 v in dezelfde st, 89 v in alleen de achterste lus – 90 st.

Toer 29 – 1 l, 1 hstk in dezelfde st, 7 hstk, 2 hstk in 1 st. Vervolgens tot het einde; 8 hstk, 2 hstk in 1 st – 100 st.

Toer 30 – 1 l, 1 v in dezelfde st, 99 v in alleen de achterste lus – 90 st.

Je kunt The Thing nu het beste even passen. Hij zou ongeveer de breedte van je schouders moeten hebben. Afhankelijk van wat je wilt, kun je op dezelfde manier als hierboven verder meerderen (als je The Thing bijvoorbeeld graag óver je winterjas zou willen dragen). Er zit wel rek op je haakwerk, dus maak het niet té ruim.

Het meerderen is gestopt.

Toer 31 - Haak 2 l en vervolgens 99 hstk in elke volgende l. Sluit de toer met een hv in de 2e losse die je aan het begin van deze toer hebt gehaakt.

Toer 32 t/m 52 - Haak 2 l en vervolgens 99 rstk. Sluit elke toer met een hv om de lus van 2 l waar je de toer mee startte. Het eerste rstk dat je haakt na de twee l is een rstk waarbij je je haaknaald van voor naar achteren om de post van het hstk/rstk van de vorige toer haakt (hiermee haal je de steek naar voren). Vervolgens haak je een rstk waarbij je je haaknaald van achteren naar voren om de post van het hstk/rstk van de vorige toer haakt (hiermee duw je de steek naar achteren). Dit blijf je om en om doen tot het einde van elke toer. Het laatste rstk dat je elke toer haakt is een rstk van voren naar achteren om de post.

The Thing zou nu tot ongeveer je elleboog moeten komen, maar langer of korter kan natuurlijk ook. Ik zou hem alleen niet té lang maken, want het fijne van deze lengte is, dat je bewegingsvrijheid niet beperkt wordt.

Afwerking aan boven- en onderzijde

Werk de boven – en onderkant af met:
*1v, (1v, 3 l, 1v) in de volgende st* Herhaal van * tot * tot het einde. Sluit af met een hv in de 1e v.
Hecht de draadeinden af.Polswarmers

Haak een ketting van 16 lossen (niet te strak haken, neem eventueel voor het haken van de lossen een dikkere haaknaald). Sluit de cirkel door het haken van een hv in de 1e losse. Let erop dat je ketting niet gedraaid is.

Toer 1 – Haak 2 l en vervolgens 15 hstk in elke volgende l. Sluit de toer met een hv in de 2e losse die je aan het begin van deze toer hebt gehaakt – 16 st

Toer 2 t/m 22 - Haak 2 l en vervolgens 15 rstk. Sluit elke toer met een hv om de lus van 2 l waar je de toer mee startte. Het eerste rstk dat je haakt na de twee l is een rstk waarbij je je haaknaald van voor naar achteren om de post van het hstk/rstk van de vorige toer haakt (hiermee haal je de steek naar voren). Vervolgens haak je een rstk waarbij je je haaknaald van achteren naar voren om de post van het hstk/rstk van de vorige toer haakt (hiermee duw je de steek naar achteren). Dit blijf je om en om doen tot het einde van elke toer. Het laatste rstk dat je elke toer haakt is een rstk van voren naar achteren om de post – 16 st.

De polswarmers kun je aan de boven- en/of onderkant afwerken met hetzelfde randje als The Thing.


Op dit patroon zit copyright. Producten en foto’s die voortkomen uit dit patroon mogen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder toestemming van S. Veneman - december 2014.

http://beautifulboardwalk.blogspot.nl

***

Ellie, dankjewel voor het modellenwerk, je was weer TOP!


SUCCES!

Groetjes,

Sandra

20 opmerkingen:

 1. Wauw ! Dank je wel Sandra, ik heb hem gepind !
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige schouderwarmer. Leuk dat je er bijpassende armwarmers bij hebt gemaakt. Dit setje is echt iets voor een koukleum. En onder de vrouwen zijn er flink wat koukleimen bij, zeker na het zien van dit setje.
  Dank je voor het delen.

  Fijn weekend, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel Sandra !!
  Zo'n mooi patroon is voor mij een beetje als een leuk vroeg Kerstcadeautje !!
  Heb het opgeslagen - dit staat op het toedoelijstje !
  Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een magnifieke entourage, precies goed voor het modellenwerk.
  Die derde laatste foto met de polswarmers op de handen van de figuur. Top!
  Ellie doet dat schitterend.
  Ik vind het ook een heel moooie kleur diepblauw

  Volgende keer modellenwerk met de drie koningen in the picture, eh? (nadat ze eerst hun geschenken hebben afgeleverd bij mij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooooiii Sandra!!! Echt heel mooi zoals hij "valt". En het ziet er zo comfortabel en warm uit :-). De combi van fotograaf en model zorgt ook voor een optimale modeshow (en wat een leuke plek met die muurschildering). Nu gauw het patroon opslaan :-))).
  Fijn weekend en lieve groet, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heeeel mooi! En ook het model mag er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het setje ziet er warm en knus uit. Mooie presentatie ook. Ik ga het opslaan. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een waanzinnig mooie foto's , dit kan bijna niet anders dat ze in de Berenkuil zijn genomen. En de colshawl is prachtig, X Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig is de colshawl, en zoals Nelleke aĺzegt, hij valt zo,mooi soepel. Komt op de lijst, eerst morgen de kerstmarkt en dan uitrusten en daarna gewoon weer verder ......

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig! Meteen gepind! Nu nog tijd pinnen... :(
  Fijn weekend verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi die colshawl. En Ellie heeft het geweldig gedaan! ;-) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Sandra, ik ben een tijdje niet op je blog geweest maar kwam nu weer even spieken. En wat heb je een prachtig "Ding' gemaakt zeg! :) En ook erg leuk die polswarmers erbij, echt chiq staat dat zo. En uiteraard ook weer prachtige foto's ervan, helemaal superdesuper!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt voor het delen van dit gave patroon!! Super mooi geworden :)

  Liefs,
  Stefanie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor je (dubbele) creatieve inbreng in het verhaal.

  Giraf krabbelde overeind en vroeg Olifant ten huwelijk. Ze wonen nu in een groot huis met een heel hoog plafond in het eikenbos en houden een stuk of 10 Limousin-koeien in de tuin. Van de melk maken ze lekkere kaasjes die ze verkopen op de markt. Ze adopteerden een poes en een kater uit het asiel en hebben het heel fijn.

  Olifant is nog steeds zeer gelukkig met Giraf, hoewel zij af en toe tussendoor toch ook eens naar één van die 10 Limousinkes lonkt....

  So they got married and travelled all around the world. And everywhere they came, they spread their love, like a beaming star so bright, it blinded all the evil in the world...
  ....maar giraf kon het toch niet laten om te blijven lonken naar die prachtige, gladbruinigvellige stoere Limousinkes. Ze dacht -ten onrechte trouwens- dat olifantman het toch niet zou merken als ze dit een beetje vanuit de hoogte deed.
  En het verhaal van haar dat zij bij de geboorte die loensende blik had meegekregen, daar trapte hij ook niet meer in. Overal ter wereld waar ze een Limousinke in haar vizier kreeg en geloof me, als giraf is dat al een hele prestatie, boog ze haar nek om beter te kunnen zien.
  Tot op een dag "De Limousinkes mompelden onder mekaar... heb je die dikkerd van hiernaast gezien? Dat is durven, zo te lonken naar koeien van onze stand... Wat haalt die zich wel niet in haar hoofd?" En ze draaiden zich met hun kont naar Olifant... Ontgoocheld droop Olifant af... maar... wat voor iets stond daar nu naast de wei...? Een Tijfijn? Hier in Hasselt?... Olifant knipperde met haar ogen en keek nog eens goed...
  Oooooooh , een Tijfijn, ze dacht dat die uitgestorven waren , maar nu stond er één in lijvende lijve voor haar en sprak met ronkende stem: "lieve Olifant, ik vind je echt wel lekker , maar in mijn kleine Tiifijnenboomhut, past jouw weelderige lijf net niet.
  Olifant is gesignaleerd op het spreekuur van Narwal, de plastisch chirurg..... Maar wat gaat er gebeuren??
  Wil ze een liposuctie? Een heftige transgender operatie? Een langere nek?
  Wát een cliffhanger

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zucht...zag het al voorbij komen op je fb,maar hier nog meer pracht en praal van jou geweldige colsjaal!Lief dat je het patroon deelt!

  liefs
  Angeline

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank je wel Sandra, echt gaaf deze schouderwarmer.
  Ik zet hem bij mijn to do list.
  gr. Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 17. prachtige schouderwarmer !
  groetjes, Marianne

  BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.