zondag 28 december 2014

Patroon gehaakte 'Slouchy Beanie'

Hier liet ik jullie een tijdje geleden zien dat ik van Scheepjes Stone Washed een sjaal en een beanie had gehaakt. Ik heb beloofd het patroon van mijn beanie uit te schrijven als er genoeg interesse was.

Je hoeft de beanie natuurlijk niet van Stone Washed te haken.
Op de foto's hieronder zie een versie van de beanie in Lana Grossa Yak Merino en eentje in Lana Grossa Meilenweit Magico II (kleur 3509). Natuurlijk moet je dan wel het aantal steken en je haaknaald aanpassen.

***Patroon gehaakte 'Slouchy Beanie'Benodigdheden

Uitgaande van Scheepjes Stone Washed:
Haaknaald 5,5
Haaknaald 4,5
Stopnaald
Ca. 80 gram Scheepjes Stone Washed*

Gebruikte afkortingen

st = steek
= losse
hv = halve vaste
= vaste
hstk = half stokje
rstk = reliëf stokje
stk = stokje

*Helaas weet ik niet precies hoeveel wol je nodig hebt voor een eventueel contrasterend streepje in je beanie. Ik heb de beanie achteraf gewogen. Voor het streepje heb je in ieder geval niet zo veel nodig. Je kunt ook een restje acryl gebruiken dat je misschien nog hebt liggen (als de dikte van het garen ongeveer overeen komt).

Gebruik naald 5,5. Haak 4 lossen en sluit de ring met een hv in de 1e losse.

Toer 1 - Haak 1 losse (telt niet mee als st) en vervolgens 8 hstk in de ring. Sluit met een hv in het eerste hstk - 8 hstk

Toer 2 - 1 losse (telt niet mee als st) en vervolgens 2 hstk in elke st. Sluit met een hv in het eerste hstk - 16 hstk

Toer 3 - 1 losse (telt niet mee als st), *1 hstk, 2 hstk in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot het einde. Sluit met een hv in het eerste hstk - 24 hstk

Toer 4 - 1 losse (telt niet mee als st), *1 hstk, 1 hstk, 2 hstk in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot het einde. Sluit met een hv in het eerste hstk - 32 hstk

Toer 5 - 1 losse (telt niet mee als st), *1 hstk, 1 hstk, 1 hstk, 2 hstk in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot het einde. Sluit met een hv in het eerste hstk - 40 hstk

Toer 6 - 1 losse (telt niet mee als st), *1 hstk, 1 hstk, 1 hstk, 1 hstk, 2 hstk in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot het einde. Sluit met een hv in het eerste hstk - 48 hstk

Toer 7 - 1 losse (telt niet mee als st), *1 hstk, 1 hstk, 1 hstk, 1 hstk, 1 hstk, 2 hstk in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot het einde. Sluit met een hv in het eerste hstk - 56 hstk

Toer 8 - 1 losse (telt niet mee als st), *1 hstk, 1 hstk, 1, hstk, 1 hstk, 1 hstk, 1 hstk, 2 hstk in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot het einde. Sluit met een hv in het eerste hstk - 64 hstk

Toer 9 - 1 losse (telt niet mee als st), *1 hstk, 1 hstk, 1, hstk, 1 hstk, 1 hstk, 1 hstk, 1 hstk, 2 hstk in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot het einde. Sluit met een hv in het eerste hstk - 72 hstk

Toer 10 t/m 12 - 1 losse (telt niet mee als st), 1 hstk in elke st - 72 hstk

Als je dezelfde streepjes wilt als mijn beanie in deze post, dan haak je vervolgens 1 toer in een contrasterende kleur, 2 toeren in de hoofdkleur, 1 toer in de contrasterende kleur enz. enz.
Ik haakte in totaal 7 streepjes in de contrasterende kleur.

LET OP! Na het 7e streepje neem je een dunnere haaknaald. In dit geval naald 4,5.
Haak 1 toer hstk in de hoofdkleur en vervolgens 8 toeren in reliëf stokjes. Zie voor de rstk ook het patroon van mijn col en dit filmpje.

Wil je geen streepjes? Haak dan hstk t/m toer 31. Toer 32; hstk met een dunnere haaknaald en vervolgens verder met rstk zoals hierboven omschreven.

Als afwerking haakte ik tot slot 1 toer in de kreeftsteek (vasten 'achteruit', zie filmpje).


Opmerkingen


 • Niet iedereen heeft hetzelfde hoofd en niet iedereen heeft dezelfde hand. Pas je beanie aan door eerder te stoppen met meerderen of langer door te gaan
 • Bij de grijze muts van Yak Merino heb ik gemeerderd tot 48 st (nld 9 respectievelijk 7)
 • Bij de multicolor muts van Magico heb ik gemeerderd tot 88 st (nld 5,5 respectievelijk 4,5)
 • Afhankelijk van de wol pas je ook je toeren in rstk aan. Gewoon doen wat jij het leukste vindt en het mooiste bij jouw hoofd past :-)
Op dit patroon zit copyright. Producten en foto’s die voortkomen uit dit patroon mogen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder toestemming van S. Veneman - december 2014.

http://beautifulboardwalk.blogspot.nl


***

Succes!!

Mocht je vragen hebben; mail me of laat een reactie achter onder dit bericht.

Groetjes,

Sandra33 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor het uitschrijven van het patroon. Wel een klusje. Als ik het zo doorlees denk ik dat ik het ook wel kan. Wie weet, je hoort er van als het me lukt! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, ik hoor het graag!
   Lieve groetjes,
   Sandra

   Verwijderen
 2. Bedankt voor het patroon !
  Nog fijne decemberdagen,
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat is die tweede met de vele kleurtjes mooi! Staat je geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aha fijn !!!
  Ik keek écht uit naar dit patroon !! Dat wordt copy/paste en opslaan in een documentje, zodat ik dit zéker terugvind !!! Het toedoelijstje is nog altijd aan de lange kant, maar eens januari vertraagt hier alles weer wat terug en dan is er terug meer handwerktijd... (OEF...)
  Want hoe fijn ik de kerstperiode ook vind, stilaan mag het wel wat langzamer zodat ik terug op adem kan komen... ;-)....
  Dikke kus en dankjewel voor het patroon !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken het... Hier hetzelfde. Alhoewel ik weet dat ik in januari opeens de kriebels zal krijgen; dan wil ik dat het op gaat schieten richting lente :-))
   Graag gedaan en wie weet, zie ik in het nieuwe jaar een mooie beanie voorbij komen?
   Lieve groetjes,
   Sandra

   Verwijderen
 5. Prachtig en lekker warm. Bedankt voor de beschrijving.
  Nog fijne eindejaarsfeesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke blogje! graag om hier te blijven lezen...groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Sandra,

  Twee prachtige mutsen. Vooral die met de streepjes zie ik erg graag, helemaal mijn kleurencombinatie. Ik kijk bij jou altijd mijn ogen uit want jij hebt werkelijk erg veel kleurgevoel en inspireert me.

  Op de foto lijk je blauwe ogen te hebben, terwijl ik bij je profielfoto aan bruin dacht. Ik vind jou op elke foto weer heel anders, een kamelon, niet?

  Ik heb zonet in een eerdere post van jou prachtige soezende Guinness gezien en ook je mooi versierde kerstboom (met een prachtige kast rechts achter hem, mooie kadertjes ook tegen de muur, hebben we al ooit meer van je huis gezien, want nu ben ik benieuwd , misschien gemist)

  Fijn begin van de nieuwe week
  en veel plezier met de nieuwe mutsen (best wel nodig nu)

  P.S. Ik begin zo snel mogelijk aan de polsverwarmers van een van je vorige posts, daar ben ik helemaal weg van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blauwoog dankt je hartelijk voor je mooie complimenten :-))
   Nee, veel meer heb ik nooit laten zien van mijn interieur hier. Alleen mijn kleurige Dutch Design stoel die ik in oktober 'gewonnen' heb in een veiling voor het goede doel. Het is hier ook niet zó groot ;-))
   Het is nu heerlijk mutsen-weer. Ik voel me zo rijk als ik, afhankelijk van mijn stemming, een mutsje uitzoek uit het stapeltje voordat ik de deur uit ga!

   Ik zie t.z.t. graag de polswarmers op je blog voorbij komen! Bedoel je de gebreide, kleurige of de gehaakte met veel structuur bij 'The Thing'? Ik denk de eerste, want da's een echte Dachshund kleurenexplosie ;-)))

   Lieve groetjes,
   Sandra

   Verwijderen
 8. Wat super dat je het patroon hebt uitgeschreven! Ik denk dat mijn oudste dit wel een top muts vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan! Dik kans dat hij bij haar in de smaak valt. Beanies lijken 'very hot' op het moment :-)))

   Verwijderen
 9. Vandaag jouw prachtige Beanie in de bus gekregen. Past me prima en is lekker warm. Waarvoor dank !!!
  En nu nog een leuk patroon die je met ons deelt,wat een verwennerij :-)

  Wens jou nog 'n leuk eindejaarsfeest en een schitterend creatief 2015 toe !!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooo! Da's sneller dan ik had verwacht met deze dagen! Wat fijn! Heel veel plezier ermee!
   Dankjewel Tinne, ook voor jou een gezellige jaarwisseling en een fantastisch 2015!
   Lieve groetjes,
   Sandra

   Verwijderen
 10. Oooh Sandra, die is LEUK!!!! Vooral de gekleurde ;-). Ik val toch altijd voor de kleurige wolletjes. Helemaal niet handig, want effen combineert veeeel gemakkelijker :-). Dus heel hartelijk dank voor het patrooon!!
  (Ik wilde hem pinnen, maar ik krijg niet de foto's van de muts te zien :-(. ) Jammer, die zijn juist zoo leuk.
  Lieve groet, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hè wat jammer... Zou het te breed zijn?
   Speciaal voor jou op verschillende manieren geposeerd, hihihi!
   Lieve groetjes,
   Sandra

   Verwijderen
  2. Hahaha, THNX !! De poses zijn erg geslaagd :-). Hij is van alle kanten goed te zien (en jouw big smile ok :-D ). De muts staat je Superleuk. Nou maar hopen dat het weer wat kouder wordt ;-).

   Verwijderen
 11. Jouw beanies zien er prachtig uit. Leuk om het verschil te zien tussen een helemal effen versie en een gekleurde versie. Allebei super geslaagd. Dank je voor het uitwerken en delen van het patroon. Deze beanie ga ik zeker haken.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier heb je nou wat aan! Leuke beanies met patroon en mooie foto's. Een gezellige jaarwisseling gewenst en dank voor al je inspiratie. Warme groet, Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige beanies Sandra en ze staan jou ook zo leuk!Ik zou willen dat ik dat ook kon zeggen,maar helaas...vind het bij mezelf niet echt een succes heb ik het idee.Bij mijn dochter weer wel,maar die wil er weer geen dragen en zo is het altijd wel iets,ha,ha....Ik vind die met al die kleurtjes echt super staan bij jou!

  Hele fijne jaarwisseling en de allerbeste wensen voor jullie in 2015 met een dikke nieuwjaarsknuffel voor Guinness en Finnegan!

  liefs
  Angeline

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar en bedankt voor je berichtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Sandra,

  Ben gisteren begonnen met haken van deze beanie.
  Haak met vrij dun wolletje en haaknaald 3. Kan niet zo goed inschatten hoe lang ik door moet gaan met meerderen om hem uiteindelijk mooi te krijgen. Wellicht heb je tips?

  Super uitgeschreven, het patroon!

  Groeten, Sharon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sharon,
   Allereerst; dankjewel!
   Hmmm... dat is moeilijk te zeggen. Bij mijn eerste beanie's heb ik gepast, gepast en nog eens gepast. Je kunt stoppen als de beanie goed om de volle omvang van je hoofd past. Maar uit ervaring weet ik, dat dat niet goed in te schatten is als je nog niet zo ver bent. Hij moet in ieder geval comfortabel zitten. Net aan en zeker niet strak, maar ook niet te los. Hij gaat mooi 'aan' zitten door het gebruiken van een dunnere haaknaald in de laatste toeren. Tja... Daar heb je nog niet veel aan hè... Misschien helpt deze blogpost;
   http://beautifulboardwalk.blogspot.nl/2014/12/beanie-giveaway.html
   Hier vind je een foto van beanie's die redelijk plat liggen, dan zie je net wat beter hoe de vorm 'hoort' te zijn. ik hoop dat het je helpt. Heel veel succes!
   Lieve groetjes,
   Sandra

   Verwijderen
  2. Hoi Sandra,

   Dankjewel voor je snelle reactie!
   Ik ga de link even bekijken, dat klinkt als iets waarmee ik inderdaad een beetje een inschatting kan maken.
   En anders blijf ik uithalen en opnieuw beginnen... zoals dat gaat 🙃

   Ik zal je laten weten of het is gelukt of toch een sjaal is geworden ;)

   Nogmaals; dank!!

   Groeten, Sharon

   Verwijderen
  3. Ik blijf graag op de hoogte en duim, duim, duim voor een fantastisch resultaat!

   Verwijderen
 16. Hallo Sandra, heb je de stonewash XL of de gewone gebruikt?
  Gr. Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb de gewone gebuikt Marijke.
  Groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.