zaterdag 3 januari 2015

Tomte & Amaryllissen

2015!!!

Ik wens jullie allemaal een gezond nieuw jaar vol liefde, plezier, humor, warmte, dankbaarheid, verwondering, creativiteit en gezelligheid. 

En als perfectionist wens ik jullie (vooral de mede-perfectionisten) heel veel fouten toe. 
Huh?!??? 
Mooier dan Neil Gaiman kan ik het niet zeggen:

“I hope that in this year to come, you make mistakes.

Because if you are making mistakes, then you are making new things, trying new things, learning, living, pushing yourself, changing yourself, changing your world. You're doing things you've never done before, and more importantly, you're Doing Something.

So that's my wish for you, and all of us, and my wish for myself. Make New Mistakes. Make glorious, amazing mistakes. Make mistakes nobody's ever made before. Don't freeze, don't stop, don't worry that it isn't good enough, or it isn't perfect, whatever it is: art, or love, or work or family or life.

Whatever it is you're scared of doing, Do it.

Make your mistakes, next year and forever.”
  
~ Neil Gaiman


Oftewel, zoals bij mijn opa en oma in de keuken hing:

"Wie geen fouten  maakt, maakt meestal niets."


Mooi zijn ze geworden hè, onze Amaryllissen?
Niet te geloven dat dit zo'n vier weken geleden saaie bollen waren.

En dan... (tromgeroffel) Tomte!
Poserend naast Moose, onze Kerst-eland (mag nog wel heel even hè?):


Het slechte licht doet Tomte geen recht, maar het is nu eenmaal een verschrikkelijk donkere dag...
Ik zag dit schattige Scandinavische kaboutertje (in verschillende varianten) ineens overal opduiken. 

Bij Vera van 'Geniet van ieder moment'... 
Bij Sandra van Blauw Ruitje...
Patronen (twee verschillende) vind je via hun blogs.

Tomte is een mythisch figuurtje dat huis en haard beschermt (mits je hem goed behandelt).

Zowel Vera als Sandra hebben me aangemoedigd om er vooral eentje zelf te maken, want het is niet moeilijk. En dat klopt, moeilijk is het niet. Maar dit soort projectjes zijn voor mij zware bevallingen; ik krijg altijd last van mijn handen en armen (ik haak erg strak). 

Zo ook bij deze Tomte, die in de fase van de rand van de muts omgedoopt werd tot 'Stomte' (sorry lief kaboutertje). Mijn haken leek steeds meer op een Hitchcock-film, waarin mijn haaknaald figureerde als mes...

In gedachten heb ik er tientallen gemaakt, allemaal weggegeven aan lieve familie en vrienden.
Misschien verandert het nog, maar zoals ik er nu over denk, blijft het bij deze ene Tomte :-))

Fijn weekend!

Lieve groetjes,

Sandra

14 opmerkingen:

 1. Moeilijk of niet... die Tomte is wel keischattig. Zeker het proberen waard! En als ie dan nog huis en haard beschermt kan je er niks op tegen hebben... :-) Ook wel niet mijn ding zo van die Amiguritoestanden maar hij komt toch op mijn to do- lijstje!
  De spreuk bij je oma en opa! Echt voor in mijn "craftroom"! Zij waren de Neil alvast een eindje voor!
  Geniet verder nog van een fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, dat zou inderdaad een leuke spreuk zijn voor in je craftroom!
   Leuk dat Tomte op je to do lijstje komt. het grappige manneke is echt de moeite waard.
   Lieve groetjes,
   Sandra

   Verwijderen
 2. Och wat is me dat een schattig kabouterke !! En hij beschermt huis en haard ? Zo moet ik me er dus ook eentje maken ! Had er, om eerlijk te zijn, nog nooit van gehoord...
  Ik had de Hitchcock toestanden wel eens willen zien haha - was er ook een douchegordijn bij betrokken ? Sandra met wilde blik in de bloeddoorlopen ogen, de haaknaald in de vuist ;-) ! En Guinness ergens in een hoekje, de pootjes voor de oogjes.. Finnegan weggekropen in de frigo (achter de blok kaas, natuurlijk ;-))
  Enne, wat de Neil betreft, hij heeft gelijk hoor... Maar als mede-perfectionist weet je ook hoe moeilijk het is om fouten van jezelf te accepteren.. Zucht... Zou misschien een goed voornemen voor 2015 kunnen zijn, minder streng zijn op onszelf...
  Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen douchegordijn, maar de rest klopt aardig :-)))
   En dat vind ik een héél goed voornemen, gaan we voor!
   Liefs,
   Sandra

   Verwijderen
 3. Is inderdaad zo. Als je niets doet kan je ook niets verkeerd doen :-)
  Onze Amaryllissen staan eveneens in volle bloei. Heb er ook enkele foto's van genomen. Prachtig hé!
  Vrees dat Tomte een tijdje moet bekomen van die Hitchcock toestanden ...lol !!!

  Fijn weekend, liefs Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kaboutertje ziet er heel schattig uit. Kleine figuurtjes haak ik liefst niet meer daar ik ook te strak haak en dan komt de frustratie naar boven.
  De amaryllissen hebben een mooie kleur. Ik heb ze als boeket cadeau gekregen en heb er 3 weken van genoten.
  Nog een fijn weekend,
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ohh Tomte is supergoed gelukt, ik zie er niets van dat ie strak gehaakt is. Wat een goede gedachte dat ie huis en haard beschermd, misschien dat ik hem ook eens ga haken, altijd een goede weggever voor mensen die net verhuisd zijn. En je amaryllissen zijn prachtig wauw. X Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik vind je Tomte leuk! Ziet er super uit. Enne als je nu alvast begint heb je voor volgend jaar kerst toch een hele familie gehaakt? ;-) O het spreekwoord van je opa en oma, Wie geen fouten maakt maakt meestal niets! Ik vind hem zo goed en zo is het maar net! XX esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hahaha, je (S)tomte! Zo herkenbaar, je begint aan iets kleins en je denkt: Oh die is zo leuk, die geef ik ook aan ...... En dan blijkt dat het tegenvalt om te maken: je moet er niet aan denken om nog één te doen. Nog mazzel dat je die ene wel hebt gemaakt. Hij is echt superleuk!! Ik heb ook al een paar keer verliefd naar hem gekeken; maar ja ... ik hou niet zo van amigurumi-haken ;-).
  Net als andere perfectionisten hoop ik en wens ik eenieder jouw vele fouten voor komend jaar. Dat betekent heeeeerlijk bezig zijn en nieuwe dingen proberen!
  Wat een fantastisch vooruitzicht!!!
  Lieve groet, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie fotos! en leuke post, jij ook nog een fijne 2015...groetjes soraya

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je tomte is heel erg leuk geworden!!! Mijn tomtes moet ik helaas missen, maar ze hebben een goed nieuw huis gekregen. Niet erg, goede reden om ze nog eens te maken, want ze blijven leuk!

  En de amarylissen, helemaal prachtig!

  Liefs, Vera

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is t-ie leuk geworden en inderdaad dat laatste stukje is even prutsen maar het resultaat mag er zijn. Super! En ik ben jaloers op je heerlijke wandeling. Ik ben wel een ochtendmens maar mijn huisgenoten niet en daardoor missen wij bijna altijd dit soort mooie plaatjes. Je hebt de natuur in de winter prachtig weten te vangen in je foto's, complimenten. groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha,ha....hij is leuk,lief en schattig!Ik ken het verhaal achter deze figuurtjes en vind het erg leuk!Ik heb er eens eentje voor een collega ooit gehaakt,alleen zag je zijn baardje niet...i.p.v het baardje staken er twee puntvoetjes/slofjes onder de hoed vandaan,maar het stond ook ergens op een blog met het bijbehorende verhaal/geschiedenis.Ik maakte hem vast op zo'n klein vierkant nep grasmatje met van die witte bloemetjes erop en ik zie hem nog altijd bij mij collega thuis naast de tv zitten op zijn grasmatje....hopelijk blijft hij hun huisje goed beschermen!


  lieve groetjes
  Angeline

  BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.