zondag 14 september 2014

KDF in Prora - een indrukwekkende ervaring


Zaterdag 13 september 2014

‘Wilkommen auf Prora Prora’ roept een vriendelijke Turkse meneer ons na, terwijl hij met een grijns naar de regenwolken kijkt.

Echt museum-weer! We zijn vroeg, dus we hebben nog geen last van de drommen mensen die straks ongetwijfeld hetzelfde idee krijgen. We zijn in Prora bij KDF Seebad Rügen.

Kraft durch Freude; het idee om arbeiders niet alleen onder werktijd, maar ook in hun vrije tijd ideologisch te controleren. Hitler gaf in april 1933 de opdracht om een ware ‘vakantiefabriek’ te bouwen. Maar liefst 20.000 mensen moesten terecht kunnen in dit gigantische complex van 4,5 km. lang. Het complex is echter nooit afgebouwd en nooit als vakantiefabriek in gebruik genomen. De kolos staat, als stille getuige van een bewogen verleden, grotendeels leeg en veelal vervallen, aan de kust te wachten op een nieuwe bestemming.We bezoeken het KDF-Museum annex NVA-Museum annex Rügen-Museum annex Motorradwelt DDR annex…. Ik kan nog wel even doorgaan.
Het werkt op mijn lachspieren (sorry). Iemand heeft bijzonder zijn best gedaan om zoveel mogelijk (met name DDR spullen) te verzamelen en onder één dak onder te brengen. Een kakafonie. Een schoolvoorbeeld van hoe je een museum NIET in moet richten.

Maar tegelijkertijd geeft het een waardevol beeld van een vervlogen tijdperk én het geeft ons de kans om een klein gedeelte van het KDF-gebouw aan de binnenkant te bekijken. Naast de beelden, zal ook de geur ons bijblijven; een combinatie van muf, met smeerolie en een vage geur van parfum. Vreemd.


Hieronder een maquette van het hele KDF complex. Grooooot...


Na dit museum (het blijft maar regenen) bezoeken we ook nog de tentoonstelling MACHTUrlaub en een tentoonstelling over de slachtoffers van rechts-radicaal geweld in Duitsland. Om héél stil van te worden…Als we later buiten langs het complex lopen, zien we in de verte bouwwerkzaamheden.
Een bouwdeel van de grijze kolos ondergaat een ware metamorfose. 

Het verleden wordt niet verloochend, maar schudt zijn bruingrijze jas af.
Na al die jaren straks tóch in gebruik en gedeeltelijk zoals het ooit bedoeld is; als (vakantie)woning, hotel, spa enz. Maar dan zonder de bizarre ideologie.

Verwonderd bekijken we de vorderingen, waarna we met een omweg terug keren
naar de ruisende beukenbossen. 
Vol van indrukken

Groetjes,

John, Sandra, Guinness & Finnegan

4 opmerkingen:

 1. Wat een mooi tocht ben je aan het maken. 't is dat mijn pubers hier niet wam voor lopen. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vraag me wel af wie daar ooit een vakantiewoning zal willen kopen, in dat nieuwbouwproject... Lijkt me toch maar een vreemd idee, met de geschiedenis van het project...
  Finnegan was niet meegeweest naar het museum ? Hij zal het ook wel wat eng gevonden hebben... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Indrukwekkend! Maar moet er niet aan denken om op vakantie te gaan in een gebouw van 4,5 km!
  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaaaaah en ook dit gebouw wist manlief gelijk al bij het zien van de eerste foto...'oh dat is het langste gebouw ooit en is een 5 km ongeveer lang'! Ha,ha....wat betreft aarderijkskunde en geschiedenis was ik nooit een uitblinker,dat interresseerde me vroeger totaal niets toen ik op school zat....nu vind ik het vaak jammer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.