zaterdag 20 februari 2021

Meel van de molen

 Zoals ik in mijn vorige post liet weten,
heb ik meel van de molen besteld.

Midden deze week was het binnen, dus
mijn experiment kon beginnen:

Zou mijn zuurdesembrood beter worden
met het 'molenmeel' in plaats van 'supermarktmeel'?

Hieronder een foto van mijn zuurdesembrood-evolutie.
Alle broden zijn gebakken met biologisch wit tarwemeel 
van de supermarkt en voor alle broden gebruikte ik
mijn starter 'Rosa'. Rosa wordt gevoed met speltmeel
(van de supermarkt).


Het onderste brood is het eerste.
Het bleef plat, was ondanks het uiterlijk prima te eten,
maar het kon beter. Ik heb het advies van mijn boek gevolgd
en heb de hoeveelheid water verlaagd met 30 ml.

Het resultaat was het middelste brood;
veel beter! 

Via Instagram liet Elaine Boddy weten dat ik,
als ik tips wilde hebben, gerust contact met haar op 
kon nemen. Dat heb ik gedaan!
Op haar advies de hoeveelheid water nóg verder teruggebracht.
Het resultaat is het bovenste brood.
Ik was er héél blij mee!

Ik merkte aan het deeg wel, dat nóg minder water
geen optie zou zijn. Elaine had me ook aangegeven
dat er veel verschil is in meelkwaliteit.

Goed... Nieuw meel, nu het standaard recept gevolgd
(zonder de waterhoeveelheid te verminderen) en
dit is het resultaat:


Vavavoem!!!!
Zo zie ik mijn zuurdesebroodje graag!
Lekker luchtig, goed gerezen in de oven,
knapperige korst!

Dus... mijn voorkeur gaat zéker uit naar het molenmeel.

Geniet van het zonnetje!

Lieve groetjes,

Sandra









7 opmerkingen:

  1. O wauw, die kan zo in een echt bakboek of voor molenmeelreclame (potje scrabbelen?), die ziet er echt prachtig uit, volgens mij kan het niet mooier. En de smaak?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 😁Mooi scrabbelwoord inderdaad!
      De smaak is ook uitstekend! Ik kan alleen niet zeggen dat (alleen) de smaak ook beter is. Het is de hele smaakbeleving door de luchtigheid en het knapperige korstje die verbeterd is. Als je me nog kunt volgen hihihi!
      Fijne zondag!
      Sandra

      Verwijderen
  2. Wat een mooi brood. En het zal wel heerlijk gesmaakt hebben. Mijn man gaat weer beginnen met brood bakken, misschien maar eens op zoek naar een molen in de buurt waar we molenmeel kunnen kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja dat klopt daar zit heel veel verschil in ik haal het hier bij de molen en in de lekkere koek hapjes gebruik ik zeeuwse bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Drie keer is scheepsrecht zullen we maar zeggen, wow!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je wordt nog specialist broodbakken zo!!! Echt knap om de evolutie te zien en gek wat een beetje water kan doen he.

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.