maandag 17 maart 2014

Rondje hondje met fototoestel

Iets in industrieel erfgoed blijft mij aantrekken. En vandaag werd ik tijdens mijn rondje met Guinness naar de Philips energiecentrale getrokken, oftewel gebouw TR. De centrale is in de 50-er jaren gebouwd om aan de energiebehoefte van Philips te voldoen (voor het produceren van t.v.'s).

Ik had 'm al op de foto willen zetten toen ik mijn groothoeklens net binnen had gekregen; het is een echte eyecatcher als je door Eindhoven rijdt. Omdat ze lang bezig zijn geweest met de bestrating (je ziet het zand nog liggen op de parkeerplaats), kwam het er vandaag pas van. Helaas een beetje somber weer, maar van de andere kant is dat wel goed voor de sfeer op de foto.En... snappen jullie mijn fascinatie? Hoeft niet hoor, maar kijk eens naar die bovengrondse leidingstraten, die 80 meter hoge schoorstenen en dan dat smalle gebouw ervoor... 

Dit vond ik erover op Eindhoven in Beeld:

Binnen kijken.
Wat bevindt er zich achter de gevels aan de Beukenlaan?
Achter een strook van kleine ramen aan de westzijde en aan de bovenzijde van het gebouw bevindt zich het verticale en horizontale kolentransport. Achter de hoge ramen zijn de bunkers en stortkokers gesitueerd, die de stookketels met kolen vullen. Achter dit gebouw staat het vijflaagse ketelhuis. Hier weer achter staan de twee schoorstenen waar de stoom kan ontsnappen. Vóór dit geheel staat een drielaagse turbinehal die ruim daglicht binnenlaat door de glazen zuidgevel.


In mijn gedachten zie ik de schoorstenen roken en rollen de kolen door het gebouw... 

Er loopt een procedure om de energiecentrale als gemeentelijk monument te bestempelen. Het pand krijgt ook een nieuwe bestemming (want er gebeurt al een tijdje niets meer mee). Ik ben benieuwd!

Terwijl ik foto's aan het maken was, was Guinness met de bouwvakkers aan het spelen die de hekken van de stratenmakers op aan het ruimen waren. Het was dolle pret en één van de heren had mij tuk toen hij vroeg 'Wilt u uw hond lang hebben?' Ik dacht 'Wat krijgen we nou? Wil hij Guinness meenemen ofzo?' En toen kwam het jolige antwoord; 'Dan moete er een stukske tussen zetten!' 
Whahaha!

Groetjes,

Sandra10 opmerkingen:

 1. Die fascinatie heb ik voor de oude mijnsites... alleen kan ik niet zo'n mooie foto's nemen met mijn piepklein fototoestelletje!
  Ha dat mopje! 't Duurde even vooraleer mijne frank viel (Belgische uitdrukking? Vast!)
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig! Lijkt mij ook erg gaaf...
   Lieve groetjes,
   Sandra
   P.S. Wij kennen de uitdrukking ook, maar dan met 'kwartjes' :-)))

   Verwijderen
 2. Inderdaad een mooie sfeer op de foto... Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk daar fiets ik iedere dag langs. Het wordt wel steeds mooier dit stukje Eindhoven.
  Liefs Chantal X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihihi, ik ook!! Wie weet fietsen we regelmatig achter elkaar aan! :-)))
   Lieve groetjes,
   Sandra xxx

   Verwijderen
 4. heel mooi sandra als je daar langs fietst bekijk je het inderdaad heel anders.

  BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.