zondag 20 juli 2014

Pruimencake met vanillesaus

Vanmiddag komen mijn schoonouders op visite. Ze komen crêpes eten.
Omdat het weer erg warm lijkt te worden, ben ik al vroeg gestart met de voorbereidingen.

Pruimencake heeft daar eigenlijk niets mee te maken (al is het wel lekker natuurlijk). De pruimencake ben ik gaan bakken omdat ik gisteren op de markt de verleiding weer eens niet kon weerstaan... 2 Kilo prachtige, onbespoten pruimpjes gingen met mij mee naar huis. Niet zo erg, maar als je ook al 3 dozen aardbeien, een pond kersen en... en... Nou ja, je snapt denk ik wel wat ik bedoel... Gewoon teveel gekocht.
Of eigenlijk precies goed; want je kunt er jam van maken, compote, cake, taart, noem maar op!
En pruimencake moest er in ieder geval komen, vond ik. Ik heb er zo'n 20 gewassen en ontpit (ze zijn niet zo groot, kleiner dan een ei, als je grotere pruimen hebt, heb je er misschien 10 of 12 nodig)
Buiten de gewassen, gehalveerde, ontpitte pruimen heb je nodig;
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 200 gram zachte roomboter
 • 200 gram suiker
 • 4 eieren
 • 1 theelepel kaneel
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter met de kaneel,vanillesuiker en de suiker tot een crèmig mengsel. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe totdat ze zijn opgenomen.
Voeg het bakmeel toe en schep met een spatel/houten lepel het meel voorzichtig door het beslag.
Giet het beslag in de bakvorm (ca. 24 cm. doorsnede) en verdeel de pruimen zo gelijk mogelijk over het beslag. Ze zakken bij het bakken weg in het beslag. Denk eraan dat je niet teveel pruimen in het midden legt, want dan krijg je mogelijk problemen met garen.

En... ik kreeg al wat problemen met het garen... Ik had de pruimen zo verdeeld:

Bestrooi de pruimen eventueel met een eetlepel suiker, vermengd met een snufje kaneel.
Zet de cake in de oven en bak hem 45 minuten op 180 graden.

Controleer de cake op gaarheid met een breinaald of satéprikker. Haaknaald kan ook hihihihi!

Bij mij sloeg de wraak van Onliemie toe.... Na 45 minuten bakken; niet gaar. Oven teruggeschroefd naar 160 graden en 10 minuten extra laten bakken.
En toen.... nog niet gaar. Weer 10 minuten erbij (160 graden).
En toen.... nog niet gaar. Weer 10 minuten erbij (nog steeds 160 graden).
En toen was hij OK!!! Pffff..... 

Aan de randjes wel een beetje harder en gekarameliseerd, maar da's eigenlijk hartstikke lekker!Maar goed, even terug naar de crêpes. Terwijl de pruimencake zijn best deed was ik bezig met het maken van een verrukkelijke vanillesaus. Dat wil zeggen; als hij afkoelt, wordt hij wel wat dikker dan saus. Meer vanillepudding. Of banketbakkersroom. Die saus/pudding/room gebruik ik vanavond om te serveren bij de crêpes met aardbeien, mmmmmm.....

Maar.... wat let me om die goddelijke saus bij de pruimencake te serveren? He-le-maal niets of niemand! Zo gezegd, zo gedaan.

Geloof me... Dit is lekkerrrrr....
Het recept voor de saus heb ik bij Zoom Yummy gevonden. 
Geweldig leuke site/blog trouwens!

Inmiddels is het hier steeds bewolkter (en benauwder) aan het worden. Zou het gaan regenen?

Allemaal een hele fijne zondag gewenst!

Groetjes,

Sandra
3 opmerkingen:

 1. Zou Kriske van Onliemie een vloek hebben uitgesproken over baksels ;-) ?
  Hoedanook, die pruimencake ziet er lékker uit... Zorg maar dat er nog vanillepudding overblijft tegen dat de schoonouders arriveren ! ;-))))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig is je pruimencake toch goed gaar geworden!je hebt mij er in elk geval al mee laten watertanden op de zondagochtend,ha,ha...het is inderdaad 'vies'benauwd aan het worden buiten,ik denk dat ik lekker binnen blijf onder de plafondventilator op de bank met mijn haakwerk....de vis voor zus is op de helft klaar nu,oohhh en schoonzus vind hem ZO mooi en een nichtje die in September de sleutel van haar nieuwe huis gaat krijgen...zouden dat allemaal hints zijn?!?!?Ha,ha....met die voor zuslief kom ik erachter dat ik ben begonnen met een magische cirkel bij die van mij,daar zit nadien de staart aan vast achter....nu maar niet gedaan,aangezien die bij mij wat kromt trekt,beter dus gewoon 25 losse was het dacht ik opzetten en dan netjes volgen wat er staat,zeker weten dat nu de staart beter uitkomt,maar Freddie Fish mag er toch wezen,ik ben telkens blij als ik naar het kleine huisje moet en hem zie,ha,ha....Fijne zondag met je schoonouders!wat zullen ze genieten met al dat lekkers van je!

  lieve groetjes
  Angeline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh jee, wat maak je me weer lekker met je baksels! Ik zit hier inderdaad een beetje te watertanden en geloof heeeeel graag dat het superlekker is! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.