dinsdag 4 november 2014

Een beetje mottig van mij...

Het kan de beste overkomen, maar slim was het niet te noemen. 
Oftewel; de kat op het spek binden. 
OK. Ik gooi het er maar uit; ik heb de motten op de wol gebonden. 
En dan bijten ze toe hè...

Voor diegenen die geen flauw benul hebben waar ik het nu over heb; ik heb een tijdje geleden (net voordat we op vakantie gingen) een mottenplaag(je) gehad. 
Crisis. Ik kon mezelf wel voor m'n hoofd slaan (au).

Ik had er eentje zien vliegen. Een mot. Zo'n wol vretend monstertje wel te verstaan. Nee, dat zeg ik fout. Vliegende kledingmotten eten geen wol. Maar hun larven wel... Snik... 
Ik ben een grote wol-fan (dúh!).  Dus toen ik het motje zag vliegen, had ik direct actie moeten ondernemen. 

Maar ik deed het niet. 
Eén motje maakt nog geen mottenplaag, toch? 
Fout! 

Ik had geluk. Tenminste, dat denk/hoop ik. Ik heb de motten-larven-haard gevonden; een oud zadeldekje van schapenvacht. Van toen ik nog 'paardenmeisje' was. De motjes hebben heftig gefeest met dat dekje. Als die geen kater hadden, dan weet ik het niet meer! Dekje was niet meer te redden. Enkeltje kliko.

En toen? Alle kleding en garen is door mij grondig onderzocht. Er werd gewassen. Er werd lavendel neergelegd. Etherische oliën kwamen eraan te pas. Mottenvallen (ja, die bestaan) werden opgehangen/neergelegd. Status nu? De vallen hebben hun werk gedaan; ik heb wat kledingmotjes gevangen. En alles ruikt heerlijk. 

Omdat de motjes en ik allebei van wol houden, zal ik voorzorgsmaatregelen moeten blijven treffen.
Wol wassen blijf ik akelig vinden (of ik moet aan het vilten zijn, dan is het spannend/leuk :-))
Maar net zoals Shaun hieronder, hebben mijn wolletjes zo nu en dan toch écht een bad nodig. 
Ook al denk je dat je wolletjes niet vies zijn...


Dus.... onderstaande tip, vandaag ontvangen van de eigenaresse van een geweldig leuk kledingzaakje; 'Pantalone', geef ik graag door aan alle wol-liefhebbers:

***

Attentie winterse woldragers! Wat moet je weten van wol?


Wol is een prachtig natuurproduct. Er zijn vele soorten wol, en de een is mooier, zachter, duurder, en minder prikkend dan de ander. Alle wolsoorten hebben speciale aandacht nodig bij het wassen. Omdat ik hier steeds vaker vragen over krijg wil ik jullie hier iets over vertellen.

Als je graag wol draagt moet je het volgende weten:

Wol pilt, altijd. Maar het mooie is dat je de pills er makkelijk af kan halen, in tegenstelling tot synthetische pills. het beste gaat dit als de wol net gewassen is (dus nog nat). Het kan ook met een blok van een soort puinsteen, wat online te koop is. Maar je kunt het ook een beetje voor lief nemen. Het hoort bij wol, en als je er echt een hekel aan hebt kun je beter geen wol kopen.

Hoe was je wol?: Ten eerste hoeft dit maar een of twee keer per seizoen, of evt. iets meer bij intensief dragen. Dit omdat wol van nature zelfreinigend is. Hang je wollen vest een nachtje voor je raam en de geur is weg. Wol houdt zijn geur niet vast. Maar als je het wast kan dat in de wasmachine, zolang je het maar KOUD doet, dus NUL graden! En dan ook nog op een wol programma (minder beweging) en met zeer weinig wasmiddel.

Wol gaat namelijk vervilten (soort samenklonteren en in elkaar haken van de vezels) bij plotselinge temperatuur wisselingen, veel wrijving en zeep. Dus wil je je wollen kleding mooi houden is dit van belang.

Dan nog een laatste ding. Ga je je wollen vest niet meer dragen omdat de lente begint, dan moet je hem een keer echt wassen voor je hem opbergt. Wol is namelijk interessant voor motten, met name als er nog kleine huidschilfers van mens of dier in de wol zitten. Dus wassen en in een liefst luchtdichte zak of bak opbergen voor de volgende winter, en lekker weer gaan dragen.


***
Dat iedereen maar mot-vrij mag blijven en jaren mag genieten van prachtige wolletjes!

Groetjes,

Sandra
16 opmerkingen:

 1. Och jeeeee jij ook al...
  Ik heb al een paar keer in de afgelopen jaren een plaagje gehad. Geen idee waar ze van kwamen, geen idee waar de broedhaard zich ooit heeft bevonden (vreemd hé, wel gaatjes in kleding, maar nooit een beestje gezien).
  Het nadeel van in 't bos te wonen natuurlijk...
  Hier is het dus jaar-in-jaar-uit mottenbollen bijvullen (gelukkig ruiken ze niet meer zoals vroeger), cederhout overal, andere chemische stofjes... Ik ben immers ook nogal gek op mijn wollekes (om van De Man nog maar te zwijgen met zijn engelse tweed)
  Weet je wat ik ook nog doe ? Om de paar maanden mijn wollekes in plastic zakken verpakken, en dan minimum 48 uur de diepvries in.

  Had je veel schade ? En heb je de schade kunnen herstellen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig, ik ben niet de enige... Ik schaamde me al een beetje. Zouden de motjes blogs lezen? En zo hun slachtoffers uitkiezen?
   Goed idee van de vriezer! En eenvoudig! Daar houd ik wel van :-)))
   Gelukkig is de schade beperkt gebleven tot het zadeldekje. Dat was niet te reden. 1 Vestje was ook aangetast, maar nig net geen gaatjes. Of het moet zijn dat de vezels tich teveel aangetast zijn en bij het dragen toch sneller slijtage optreedt. Ik hoop het niet...

   Verwijderen
  2. Wat een speldvautjes allemaal hierboven, whahahaaaa!

   Verwijderen
  3. Misschien op een Ipad bezig ? Ik moet dan ook alles twee keer nakijken, om de één of andere reden typ ik dan ook meer vautjes ;-))))
   Heb je nog geluk gehad, slechts 1 vestje "besmet", voor 't zelfde geld hadden die vieze mannen al je pulls onder handen, eeuh tanden, gehad...

   Verwijderen
 2. Awel nu wonen wij ook in een bos maar motten hadden we nog niet! (hout vasthouden!!!) Ik dacht bovendien dat dat iets van vroeger was... motten en mottenballen... Misschien hebben we te weinig wol...? Te veel fleece...!
  Maar allé bedankt voor de huishoudelijke wastips van wol... misschien dat mijn wit maar toch groen wasmiddel hiervoor het perfecte middeltje is...???? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker weten dat jouw witte groene wasmiddel helpt! Motten houden niet van fris schoon :-))

   Verwijderen
 3. Ze verkopen tegenwoordig ook natuurlijke wolwasmiddelen geschikt als anti-mot. Eucalan is zo'n natuurlijk wolwasmiddel gebaseerd op lanoline met eucalyptus of lavendel voor een natuurlijke bescherming tegen mot.
  Heb deze zelf nog niet uitgeprobeerd daar ik altijd lavendel en cederhout gebruik.
  Hopelijk ben je nu voorgoed verlost van die akelige motten.
  Groetjes, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eucalan! Dat heb ik ooit in mini verpakking gekregen bij een bestelling! Ga ik zeker proberen!

   Verwijderen
 4. Jee Sandra, je raadt nooit wat ik vandaag heb gedaan; al mijn wollen garen nagekeken en in luchtdichte plastic zakken verpakt!!
  Op het blog van Lupineke (Villa Zeezicht) ging het ook over een mottenplaag. En daar was behooorlijk veel schade. Zo akelig! Dus ik dat wilde ik voor zijn. Vandaar.
  En dan lees ik op dezelfde dag bij jou dit mottige verhaal! Hoe bestaat het!!
  Net als jij ga ik veel antimottengeurmiddelen gebruiken; mijn wolletjes voorzichtig wassen met Eucalan en waar mogelijk luchtdicht verpakken.
  En hopelijk is daarmee het gevaar bezworen!
  Lieve groet, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toeval bestaat niet! Ik ga eens bij Lupineke op het blog kijken, och arme... Dit blijft voor ons wolliefhebbers een aandachtspunt. Inmiddels meer over Eucalan gelezen; echt súper voor wol!! Nu nog kijken waar ik het bestel... In lavendelgeur :-))

   Verwijderen
 5. Aarrrgghhh. Ik heb ook al eens een motje in mijn gevilten spul gehad. VRESELIJK! Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je bent de tweede die vandaag over motjes begint. Vervelend om ze in huis te hebben. In dit bericht staan veel goede tips om je huis vaan motten te ontdoen: http://www.duurzaamthuis.nl/tips-om-motten-natuurlijk-te-bestrijden.

  Succes met het bestrijden en verwijderen, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Margaret, in dat stukje staan nog een paar mooie aanvullingen op wat ik al wist!
   Groetjes,
   Sandra

   Verwijderen
 7. Ieks nooit bij stil gestaan. Ik zal ook eens dit weekend goed kijken in mijn wolvoorraad. Dank je wel voor deze blog goede tip en les.liefs Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O heel herkenbaar!! Hier ook motten....maar dan vooral in mijn kledingkast. Ik had laatst een heel mooi wollen oud roze vestje (ook heel duur) en misschien 2 keer gedragen. Ik haal het uit de kast.....allemaal gaten. Neeeee! Ik heb goede tips hierboven gelezen dus het gaat mij geen tweede keer overkomen :). Je hebt trouwens een fijne blog dus ik ga je volgen! Groetjes, Lotte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Owwwww... Wat zonde!!
   Ennehhh... Welkom!! Leuk dat je me hebt gevonden!

   Verwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.