maandag 1 februari 2021

Zuurdesembrood | Tadaa!

 Mijn zuurdesem avontuur bereikte afgelopen 
weekend zijn climax; er werd brood gebakken
van mijn 'homemade' zuurdesemstarter 'Rosa'!
TWEE broden zelfs!

Hieronder het volkoren zuurdesembrood:


Zuurdesembrood maken kost niet veel werk, 
maar heeft wel wat planning nodig. 

Ik zal (in het kort) de stappen doornemen.
Zie de foto hieronder.


1. Het mengen van de ingrediënten (vrijdag tussen 16 en 17 u)
2. Zo ziet het deeg eruit als het even gerust heeft
3. Na het vouwen van het deeg, wordt het weer wat meer een bolletje
De stappen 2 en 3 (rusten en vouwen) heb ik
vrijdagavond in totaal 4 keer herhaald, daarna mag het
deeg buiten de koelkast 8 tot 10 uur rijzen.
4. Het resultaat op zaterdagochtend; het deeg is verdubbeld in omvang
5. Het deeg wordt overgeheveld in een rijsmandje en moet
minimaal 3 uur (afgedekt) rusten in de koelkast
6. Vanuit het rijsmandje in de pan (op bakpapier)
7. Het deeg insnijden (mijn mes was niet scherp genoeg)
8. Deksel op de pan en ca. 55 min. de oven in (220 graden), bij deze 
methode hoeft voorverwarmen niet (mag wel)
9. Zaterdag om ca. 17 u; het brood is klaar! Even afkoelen op een rekje
10. Lekker luchtig! 

NB; mijn eerste zuurdesembrood was een speltbrood.
Spelt houdt wat minder goed zijn vorm.
Omdat mijn pan een beetje groot is, is het deeg
een beetje uitgelopen. Vandaar de wat plattere vorm.
 
Zaterdagmiddag ben ik ook gestart met de voorbereidingen voor
brood nummer twee. Deze keer een brood van volkoren meel in plaats van spelt.


De foto rechtsboven laat goed zien wat voor 
een prachtige structuur ontstaat na het nachtje rusten/rijzen.

Het volkoren zuurdesem hield zijn vorm stukken beter dan
het spelt zuurdesem. Beide broden zijn heerlijk, maar
Manlief en ik hebben allebei qua smaak de voorkeur voor
het volkoren zuurdesembrood.

Al met al; missie geslaagd en voor herhaling vatbaar!

---

Op internet zijn heel veel verschillende methodes te vinden.
Na wat omzwervingen ben ik uitgekomen bij Elaine Boddy.

Haar methode spreekt mij erg aan, omdat hij je wat vrijer
laat en je meer op je gevoel laat werken.
Ook Gartur Stitch Farm biedt een schat aan informatie.
Maar; dit zijn engelstalige sites.

Misschien vind je het fijner om met een Nederlandse handleiding te werken.
  'Made by Ellen' kan je dan bijvoorbeeld op weg helpen. 
Zij werkt iets minder 'los' dan Elaine.

Wat ik wil zeggen; er is geen 'ultieme', 'enige' of 'perfecte' methode.
Als je aan het lezen bent en het schrikt je af; zoek gewoon iets anders.
Ook in een drukker (gezins-)leven valt het maken van zuurdesembrood
in te plannen. Zelfs op een doordeweekse dag zonder lockdown.
😉

Oh, nog één dingetje; zuurdesem is een beetje een hype;
er zijn de meest prachtige spullen te koop.
Ik vond een rijsmandje wel handig en zo'n ding breekt de
bank ook niet, maar ga eerst aan de slag voordat je je
suf koopt. Het zou zonde zijn als je van alles in hebt geslagen 
en later blijkt dat je het hele proces niks vindt!

Mocht je nog vragen hebben; stel ze gerust!

Lieve groetjes,

Sandra 







8 opmerkingen:

  1. Hoi Sandra, laat mijn zoon gisteren ook met een brood gestart zijn, nu heb ik nog een vraag wat voor pan gebruik jij in de oven ( merk) hoor het graag en bak ze gr j.s

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk! Ik heb Crafond pannen die ook in de oven kunnen (t/m 220 graden). De pan die je op de foto ziet, is dus een Crafond pan. Eigenlijk is deze een beetje te wijd (volgens mij 35 cm). Mijn Le Creuset pan is aan de kleine kant; 22 cm.
      Eigenlijk kan iedere pan, die ovenbestendig is (ook de deksel en handgrepen!) gebruikt worden. Bij een deeg met ca. 500 gram meel, zou een pan van 28 cm doorsnede het beste zijn. En je moet aan de bovenkant natuurlijk ook wat ruimte hebben.
      Lieve groetjes,
      Sandra

      Verwijderen
  2. Een heel avontuur, ik snap best dat het heel leuk kan zijn om er mee bezig te zijn. En als het jullie dan ook nog goed smaakt, smaakt het naar meer. Het ziet er heel goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldig! Het is je gelukt. Nog veel plezier met Roza en het bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Knap van je, vind ik het. Vooral het geduld dat je voor dit bakken moet hebben. Ik denk dat ik maar gewoon zuurdesembrood ga kopen want voor al dat plannen en al die handelingen ben ik echt niet gemaakt. Maar voor jou een dikke bravo!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat zullen dat lekkere broden zijn. Ik houd erg van zuurdesembrood. En zelfgebakken lijkt me helemaal heerlijk. Je laat ons mooie foto’s van het hele traject zien. Leuk hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De enige overeenkomst tussen jouw brood en dat van mij is dat ie net zo plat is :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie, graag tot een volgende keer!

Sandra

P.S.
Weet je niet hoe je een reactie moet plaatsen? In het witte vak kun je je tekst plaatsen. Vervolgens moet je bij 'reageer als' of 'profiel' nog aangeven hoe je wilt reageren. Als je kiest voor naam/url kun je je naam opgeven, maar anoniem kan ook.